DOSARUL ANRP. Alin Cocoş, în faţa instanţei: „Tata m-a pus să fac tot”

Dorin Cocoş şi fiul său Alin Cocoş au fost audiaţi, vineri, la ICCJ, în Dosarul retrocedărilor ilegale. Alin Cocoş a recunoscut toate acuzațiile care i se aduc în dosarul ANRP, iar Dorin Cocoş a confirmat toate cele spuse. Cei doi au făcut o cerere de judecare simplificată, care a fost amânată de instanţă.

09 oct. 2015, 07:32
DOSARUL ANRP. Alin Cocoş, în faţa instanţei: „Tata m-a pus să fac tot”

Judecătorii l-au audiat pe Alin Cocoș, după ce acesta și-a recunoscut vinovăția și a cerut să fie judecat prin procedura simplificată, la fel cum au cerut anterior Dorin Cocoș și Ionuț Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica. Cererea acestora de a fi judecați mai repede a fost însă amânată de instanță, până când vor fi audiați toți inculpații și martorii și vor fi administrate probele de la dosar.

Recunosc în integralitate fapta. La sfârșitul anului 2011, l-am cunoscut pe Ionuț Mihăilescu printr-un anturaj comun. Nu îmi aduc aminte care era acel anturaj. Am dezvoltat o relație amicală. La o sărbătoare am cunoscut-o și pe Alina Bica, cred că într-un club„, a declarat Alin Cocoș, potrivit Agerpres.

El a relatat că a încercat de mai multe ori să vândă terenul din Snagov, deoarece avea nevoie de bani pentru finalizarea construcției unei clădiri. La una dintre întâlnirile cu Ionuț Mihăilescu, Alin Cocoș i-a prezentat acestuia oferta pentru terenul respectiv, suma cerută fiind de 180.000 — 200.000 euro, în condițiile în care el îl cumpărase cu 203.000 euro.

„La început de 2013 m-am zbătut printre cunoştinţe să îl vând (terenul – n.r.). Am prezentat terenul prietenilor mei, inclusiv lui Gheorghe Stelian, Sergiu Diacomatu şi Georgian Surdu ori Ionuţ Mihăilescu. Nimeni nu l-a vrut. Mihăilescu mi-a cerut copii ale actelor, ca să mă ajute în promovare la cunoştinţe. Am cerut circa 200.000 de euro, să-mi scot măcar cheltuiala”, a spus Alin Cocoş în faţa instanţei.

Ionuț Mihăilescu s-a arătat interesat, susținând că vrea să cumpere terenul împreună cu niște prieteni, printre care era și Alina Bica. „La una dintre întâlniri a participat și tatăl meu. Ionuț Mihăilescu mi-a spus că nu are decât 100.000 euro, dar a menționat că printre cumpărători era și Alina Bica. Tatăl meu a acceptat prețul și mi-a spus că are o obligație față de Alina Bica, de când era ea la ANRP. Tata m-a pus să fac tot.

După ce a plecat Mihăilescu, l-am întrebat pe tata de ce a făcut asta. Tata mi-a spus că are o obligaţie faţă de Alina Bica de când era la ANRP. Pe moment nu mi-a spus despre ce e vorba, dar am aflat apoi, tot de la el, că era în legătură cu despagubirea primită de Gheorghe Stelian. Am acceptat prețul pentru că tot ce am datorez tatălui meu. Dacă îmi spunea să vând cu 20.000 de euro, așa făceam„, a mai spus Alin Cocoș.

Cele spuse de Alin Cocoș au fost confirmate și de Dorin Cocoș, acesta declarând în sala de judecată că avea o obligație față de Alina Bica și i-a spus fiului său că, dacă este cazul, să-l lase pe Mihăilescu să plătească terenul și în rate.

Alin Cocoş le-a mai spus judecătorilor că a cunoscut-o pe Alina Bica într-o discotecă.

Citeşte şi: DOSARUL ANRP. Dorin Cocoş a recunoscut toate acuzaţiile. Ce a declarat în faţa judecătorilor

Pe 19 iunie, Curtea Supremă a decis să conexeze cele două dosare ANRP, cunoscute ca „Bica 1” și „Bica 2”, în care este judecată Alina Bica.

Dosarul „Bica 1” a fost trimis în instanță în luna decembrie 2014, Alina Bica fiind acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Au fost deferiți justiției pentru aceeași faptă și alte persoane care erau în componența comisiei: Crinuța Dumitrean, președinte ANRP, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru, toți în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreședinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, șef birou în MJ, toți sub control judiciar, și Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupție în altă cauză.

De asemenea, au mai fost deferiți justiției evaluatorul Emil Nuțiu, în stare de arest preventiv, și omul de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, ambii pentru complicitate.

„În 15 martie 2011, inculpații Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane”, susțin procurorii.

Dosarul „Bica 2” a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stând în arest preventiv în perioada 31 ianuarie — 6 februarie.

În acest dosar, Dorin Cocoș este acuzat de trafic de influență (două fapte) și dare de mită, iar fiul acestuia, Alin Cocoș, de complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită.

Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru luare de mită (două fapte), abuz în serviciu (două fapte) și favorizarea făptuitorului (două fapte), iar Ionuț Florentin Mihăilescu este acuzat de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați în Snagov, județul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.