Tolo.ro: Ambulanţele, folosite pentru transportul oamenilor bogaţi în străinătate. Grasu: Erau cazuri grave

Un nou scandal stă să explodeze în sistemul de sănătate românesc. Mai multi medici și șoferi de la Ambulanță au declarat pentru tolo.ro că în ultimii ani mai mulți oameni influenți și bogați - procurori, medici și afaceriști - și-au plătit transportul peste granițe cu ambulanța de stat, care în mod normal nu face acest lucru la cererea pacienților nici măcar între orașele din țară. Alis Grasu neagă aceste acuzaţii.

29 sept. 2016, 13:03
Tolo.ro: Ambulanţele, folosite pentru transportul oamenilor bogaţi în străinătate. Grasu: Erau cazuri grave

„Încă de acum două luni, de când a venit Alis Grasu ca șefă, anumiți șoferi de încredere, selectați de directoare, fac transporturi externe cu pacienți. Acești pacienți fie sunt duși la tratament în străinătate, fie sunt aduși de acolo. Înțelegem că ați folosit timpul ca să confirmați ceea ce v-am zis. Acum vedem cum, în cazul Gyuri Pascu, directoarea aruncă totul pe medic, spunând că „actul medical este 100% răspunderea medicului” și că astea sunt resursele. Păi dacă resursele nu sunt puse să facă lucruri pentru pile, poate că rămîn mai multe pentru pacienți, nu?! Ambulanța a ajuns loc de afaceri private asta s-a întâmplat și acest lucru demotivează oamenii și pune în pericol pacienții”, spune un şofer de pe ambulanţă pentru tolo.ro

Omul mai spune că pentru a beneficia de o ambulanţă care să te transorte la un spital din străinătate trebuie să scoţi din buzunar câteva mii de euro. Aceşti bani se dau cash direct la directoare.

„Tariful perceput este, de exemplu, la o Ambulanță de tip C, 2.000 – 3.000 de euro. Sunt secrete pentru că un om obișnuit nu știe de ele. Traseele mașinilor nu pot fi justificate. Iar banii se dau cash direct la directoare, fără ca șoferii sau eventualul asistent sau medicul însoțitor să îi vadă”, mai spune barbatul.

Beneficiari de aceste servicii se pare că sunt oameni cu bani și influență. „Unul dintre primii cinci avocați ai României, cineva din procuratură, tatăl unui multimilionar, pila unui șef de mare companie privată din România care are influență la stat. Sunt câteva exemple. Ce fac ei? Apelează la un serviciu al statului, pe care-l plătesc mai puțin decât ar plăti o ambulanță privată. Numai că ambulanțele publice nu au voie să facă transporturi decât dacă sunt urgențe sau cazuri sociale. Două cazuri cred că au fost sociale din cele pe care am fost puși să le transportăm!”, mai spune soferul de ambulanţă care precizează că transporturile s-au făcut în Grecia, Germania, Italia, Austria, Turcia, Grecia, Bulgaria. La AKH din Viena s-a mers de mai multe ori. CITESTE AICI TOT INTERVIUL

Sefa Serviciului de Ambulanta, Alis Grasu, a declarat că aceste transporturi sunt perfect legale.

„Aceste cazuri de transport asistat in afara tarii sunt cazuri foarte grave. Sunt fie repatrieri, fie cazuri de transport pentru tratament în străinătate. Toate cazurile se fac la cererea Ministerului de Externe sau a Ministerului Sănătăţii, în ultimii ani, cu acordul scris al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt foarte puţine astfel de solicitări, vorbim de 15 cazuri în ultimii patru ani. Nu este vorba de bani negri şi de niciun fel de încasare la nivelul serviciului de Ambulanţă. Noi nu putem să analizăm starea materială a pacienţilor şi nici statul lui social, ci doar starea lui de sănătate”, a declarat Grasu pentru România TV.