Ana Antonia Tudose, concert la Filarmonica din Ploieşti

Din program nu vor lipsi mai multe lucrări din creaţia compozitorulul Chopin, preferatul pianistei, două dinre aceste lucrări fiind foarte cunoscute publicului, ca făcând parte din coloana sonoră a celebrului film "Pianistul", scrie deprahova.ro.

27 ian. 2017, 08:44
Ana Antonia Tudose, concert la Filarmonica din Ploieşti

După nenumărate concerte susţinute atât în ţară cât şi în străinătate, Ana Antonia Tudose, o elevă a Liceului de Artă Carmen Sylva, revine luni, 6 martie, începând cu ora 19.00, pe scena Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti. Programul serii va fi foarte variat şi pe placul fiecărui meloman sau ne-meloman din sală. De la lucrări romantice, la impresionism şi modernism, Ana va interpreta, printre altele, şi suita „Pour le piano” de C.Debussy .

Din program nu vor lipsi mai multe lucrări din creaţia compozitorulul Chopin, preferatul pianistei, două dinre aceste lucrări fiind foarte cunoscute publicului, ca făcând parte din coloana sonoră a celebrului film „Pianistul”, scrie deprahova.ro.

Ana Antonia Tudose este acum elevă în clasa a IX-a. La şapte ani, ploieşteanca păşea pragul liceului ca elevă în clasa I, desluşind an de an tainele pianului, sub îndrumarea doamnei profesor Anca-Florentina Borcea.

S-a remarcat din primii ani de studiu, fiind laureată a numeroase concursuri naţionale: Concursul „Marţian Negrea” (ediţia a XI- a 2009 – Pr. III şi ediţia a XII-a 2011 Pr.I ); Concursul naţional de interpretare şi creaţie muzicală „Paul Constantinescu” (ediţia a XX-a, Ploieşti 2014, Pr.I şi Premiul special de interpretare al Uniunii Criticilor fundaţiei „Mihail Jora”),Concursul Piano Art (ediţia 2010 Pr. I şi la ediţiile 2011, 2012, 2013 Pr. I de excelenţă); Concursul naţional de interpretare instrumentală „Margareta Sterian”, Buzău, (Pr. 1 la ediţiile 2011, 2013 şi 2014 şi Pr. al II-lea la ediţia 2012); Concursul „Ionel Perlea” (ediţia 2011 Premiul I şi ediţia 2014 premiul I), Premiul I şi Premiul de excelentă la Concursul „Brave claviaturi”, Bucureşti 2015.

Confirmări ale talentului şi dăruirii sale au fost, îndeosebi, obţinerea Marelui Trofeu al Concursului naţional de interpretare instrumentală „Margareta Sterian”, Buzău-ediţia 2014, a Trofeului Concursului „Ionel Perlea”, Slobozia- ediţia 2014, dar şi a Marelui Premiu al Concursului de interpretare pentru pian, Piano Art Ploieşti 2014.

De asemenea, a obţinut rezultate remarcabile la Olimpiadele şcolare de interpretare instrumentală. Astfel, doi ani consecutiv, a obţinut 100 de puncte la etapa zonală a concursului, calificându-se la faza naţională, unde a obţinut menţiune (Timişoara, 2011) şi respectiv Pr. al III-lea (Ploieşti, 2012). În anii 2013, 2015 şi 2016 a obţinut Pr. I la faza regională a Olimpiadei instrumentale, iar în anul 2014, Antonia a obţinut premiul I cu 100 de puncte la faza naţională a Olimpiadei Instrumentale.

Pentru aceste rezultate, rod al unui efort susţinut şi permanent, atât al elevului, cât al profesorului, Ana Antonia Tudose a fost premiată de către conducerea Liceului de Artă cu „Diplomă de merit pentru rezultate deosebite”, în anii 2011, 2012, 2013, 2014, 2015,2016 şi cu „Diplomă de excelenţă” de către Primăria Ploieşti , în anii 2011, 2012, 2014, 2015.Pe 10 decembrie 2014, Antoniei i-a fost acordat Premiul de Excelenta pentru întreaga activitate. de către Fundaţia ” Mişcarea De Rezistenţă”.

Încă de la o vârstă fragedă, Antonia a fost invitată să cânte şi chiar să susţină mici recitaluri, pe scene din tară: la Filarmonica din Ploieşti, la Muzeul de Artă din Ploieşti, la Centrul cultural „Aurel Stroe” Buşteni, la Cazinoul din Sinaia, la „Cercul Militar” în Bucureşti, la Teatrul Naţional Bucureşti şi în galele concursurilor la care a obţinut Premiul I.

Pe data de 24 iunie 2014, Antonia a susţinut un recital de muzică şi poezie, pe scena Filarmonicii ploieştene, împreuna cu violonista Raluca Maria Constantin şi George Liviu Frâncu, actor la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti.

A urmat „debutul internaţional” , întrucât pe 5 septembrie 2014, Antonia a susţinut un recital la Institutul Cultural Român din New York, recital care s-a bucurat de un real succes, fapt reflectat atât în presa din România, cât şi într-unul din ziarele diasporei române din New York.

Un „efect” al acestui succes a fost şi invitarea Antoniei , de către Institutul Cultural Român din Paris, de Ziua Culturii Române, să susţină un recital pe data de 15 ianuarie 2015, eveniment care, de asemenea, s-a bucurat de un real succes în rândurile diasporei române din capitala franceză, dar şi în rândurile publicului francez.

Pe data de 13 iunie 2015, Antonia a susţinut un nou recital, de această dată la Sala de concerte a Castelului Peleş din Sinaia, eveniment organizat în colaborare cu Casa Regală a României.

Cel mai important pas în activitatea sa de recital rămâne, însă, recitalul susţinut pe scena Sălii Mici a Ateneului Român, pe data de 3 mai 2016, în cadrul Stagiunii Camerale a Filarmonicii” George Enescu”din Bucureşti, secţiunea „Stagiunea tinerelor talente”.

Anul 2015 marchează câştigarea de către Antonia a primului său premiu internaţional, respectiv a Premiului I la Concours Muzicale de France, la categoria „Artistic Superieur”, calificându-se în finală, iar pe data de 6 iunie 2015, în finala acestei importante competiţii internaţionale, desfăşurată la Centrul Universitar Paris a obţinut premiul I. Totodată, a obţinut Premiul al II lea la Concursul Internaţional Chopin de la Bacău 2015, Premiul 1 şi Premiul Special de Excelentă la Concursul internaţional „Piano Artis”Iaşi 2016.

Antonia a urmat cursuri de masterclass în 2015, cu pianistul american de origine spaniolă Josu de Solaun (câştigător al concursului Enescu, secţiunea pian 2014), cu renumitul pianist rus Andrei Gavrilov în anii 2015 şi 2016, iar în luna septembrie 2015, cu faimoasa pianistă Elisabeth Leonskaja, cursuri desfăşurate la Ateneul Roman.

Cel mai important „pas” către ceea ce Antonia numeşte a fi „destinul ei”, cariera de pianist, a fost debutul în activitatea concertistică. Pe 5 decembrie 2013, în stagiunea 2013-2014 a Filarmonicii din Ploieşti, Antonia a susţinut primul său concert, respectiv Concertul nr. 8 KV 246 de W. A. Mozart, sub bagheta renumitului dirijor Ovidiu Bălan.

În data de 28.05.2015, Antonia a făcut un nou pas în activitatea concertistică, moment ce a marcat şi o nouă experienţă muzicală, şi anume interpretarea unei piese pentru două piane, respectiv a fanteziei muzicale pentru două piane „Carnavalul animalelor” de C.Saint Saens, împreună cu pianistul Mircea Itcus şi cu orchestra Filarmonicii din Ploieşti, sub bagheta dirijorului Alexandru Mija, eveniment inclus în manifestările Zilelor Ploieştului 2015.

Pe data de 13 august 2015 tânăra a interpretat Concertul nr.3 în re major de J.S. Bach la Centrul cultural „AurelStroe” Buşteni, dar şi la Cazinoul din Sinaia, în cadrul Festivalului „Enescu şi muzica lumii”, împreună cu Orchestra Junior a Fundaţiei „Tinerimea Muzicală”, dirijor Gabriel Bebeselea, fiind invitată şi anul acesta să susţină un mic recital pe scena acestui festival.

Acelaşi concert a fost interpretat de către Antonia şi pe data de 14 decembrie 2015 în cadrul unui Concert extraordinar de Crăciun, împreună cu Momentum Orchestră, condusă de dirijorul Vlad Mateescu.

Pe data de 6 octombrie 2016, Antonia a cântat, pentru a şasea oară, cu orchestră, interpretând lucrarea Andante Spianato&Grande Polonaise Brilliante de Fr, Chopin, împreună cu orchestra Filarmonicii din Ploieşti, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan.