Angajatul de la Protecţia Copilului Constanţa, cercetat pentru corupere sexuală a minorilor, arestat preventiv

Angajatul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa acuzat de corupere sexuală a minorilor a fost arestat preventiv, joi, pentru 30 de zile, de către Judecătoria Constanţa, aceeaşi măsură fiind luată şi pentru alţi doi bărbaţi anchetaţi în acest dosar.

19 ian. 2017, 17:07
Angajatul de la Protecţia Copilului Constanţa, cercetat pentru corupere sexuală a minorilor, arestat preventiv

Judecătoria Constanţa a admis, joi, propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Andrei Eduard Crăciun, angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de corupere sexuală a minorilor, a lui Dorel Constantin Manea, pentru infracţiunea de influenţare a declaraţiilor şi a lui Nicu Petrechiuţă, pentru influenţare a declaraţiilor şi şantaj, potrivit news.ro. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Constanţa.

Potrivit anchetatorilor, în 1 octombrie 2016, Constantin Dorel Manea, aflat în arest la domiciliu, fiind cercetat într-un dosar pentru loviri şi alte violenţe, a înregistrat un denunţ la Poliţia Municipiului Constanţa, precizând că Andrei Eduard Crăciun, educator în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, a invitat în mod repetat la domiciliul său trei minori, toţi instituţionalizaţi la Centrul de Plasament Micul Rotterdam din Constanţa, în scopul întreţinerii de raporturi sexuale orale cu aceştia.

Dorel Constantin Manea a precizat, în denunţul său, că doreşte să beneficieze de prevederile articolului 19 din Legea 682/2002, care prevede reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

Poliţiştii au început cercetările în acest caz şi au stabilit că Dorel Constantin Manea ştia că Andrei Eduard Crăciun a desfăşurat activităţi ce puteau fi încadrate doar la infracţiunea de corupere sexuală a minorilor, iar cu sprijinul lui Nicu Petrechiuţă, un prieten comun, a încercat să determine victimele să declare în mod mincinos în faţa anchetatorilor o situaţie mult mai gravă faţă de cea reală, astfel încât presupusele fapte comise de Andrei Eduard Crăciun să fie încadrate juridic ca infracţiuni de trafic de minori, trafic de persoane şi act sexual cu un minor astfel încât Dorel Constantin Manea să beneficieze de reducerea pedepsei.

De asemenea, oamenii legii au stabilit că în perioadele iunie – iulie 2015 şi februarie – noiembrie 2016, Nicu Petrechiuţă şi un adolescent de 17 ani l-au constrâns pe Andrei Eduard Crăciun să le ofere diverse bunuri şi sume de bani pentru a nu da în vileag activităţile de natură sexuală desfăşurate de acesta în perioada 2011 – 2016. Adolescentul de 17 ani ar fi şi persoană vătămată în acest dosar, susţin anchetatorii.

În urma cercetărilor, în 18 ianuarie, poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Dorel Constantin Manea, pentru comiterea a trei infracţiuni de influenţare a declaraţiilor, a lui Nicu Petrechiuţă, pentru trei infracţiuni de influenţare a declaraţiilor şi o infracţiune de şantaj şi a lui Andrei Eduard Crăciun, pentru corupere sexuală a minorilor. De asemenea, adolescentul de 17 ani este cercetat sub control judiciar pentru şantaj. Cei trei bărbaţi reţinuţi au fost duşi în arestul IPJ Constanţa, urmând ca în cursul zilei de joi să fie prezentaţi Judecătoriei Constanţa cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Constanţa, Dorel Constantin Manea, Nicu Petrechiuţă şi Andrei Eduard Crăciun au crescut în cadrul centrelor de plasament, iar la împlinirea vârstei de 18 ani primii doi au plecat din sistem, iar cel de-al treilea a rămas. Andrei Eduard Crăciun a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Ovidius, apoi a urmat un masterat în Psihologie Sportivă, el rămânând în sistem pentru a fi educator la Adăpostul de Zi şi de Noapte.

După ce bărbatul a fost reţinut şi acuzat de corupere sexuală a minorilor, conducerea DGASPC a decis suspendarea contractului de muncă pentru Andrei Eduard Crăciun. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului spun că nu au existat suspiciuni că Andrei Eduard Crăciun ar avea un comportament nepotrivit, el fiind prezentat în mai multe materiale din mass-media ca un exemplu de reuşită după ce a crescut în sistemul instituţionalizat.

De asemenea, adolescentul de 17 ani nu mai face parte din acest sistem de cinci ani, după ce în anul 2012 a fost luat de mama sa împreună cu fraţii săi, după ce au primit o locuinţă în cartierul social Henri Coandă.