ANI: Primari în conflict de interese. Erau şi funcţionari publici, şi acţionari la firme

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa conflictului de interese în cazul a doi primari şi a unui consilier local, care erau şi administratori sau acţionari la firme, care au beneficiat de hotărâri ale autorităţilor locale, potrivit Mediafax.

19 dec. 2013, 17:29
ANI: Primari în conflict de interese. Erau şi funcţionari publici, şi acţionari la firme

ANI a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi/ sau penală în cazul lui Florentin Lungu, primar al oraşului Nehoiu, judeţul Buzău, Gavrilă Careba, consilier local în cadrul Consiliului Local al oraşului Anina, judeţul Caraş-Severin, şi Marinel Stredie, primar al comunei Cristineşti, judeţul Botoşani.

Florentin Lungu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de primar, a semnat, la data de 14 august 2012, un proces-verbal încheiat între Primăria Oraşului Nehoiu şi SC Prodfor SRL (reprezentată de Oancea Vasile Genovel – administrator neasociat, în calitate de executant), prin care s-a convenit efectuarea plăţii în sumă de 273.735,77 de lei, reprezentând contravaloarea executării unui contract de lucrări.

Contractul a fost încheiat în luna mai 2008 între Primăria Oraşului Nehoiu, reprezentată de fostul primar, Alexandru Corcodel, şi SC Prodfor SRL, al cărei administrator era actualul primar, Florentin Lungu. Acesta deţine şi în prezent calitatea de asociat unic al societăţii comerciale.

Astfel, Florentin Lungu a încălcat dispoziţiile art. 76 din Legea 161/2003, potrivit cărora „primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ […] în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I” şi dispoziţiile art. 75, lit. a) şi c) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: a) soţ, soţie, rude sau afini până la rude de gradul al doilea inclusiv; […] o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”.

Gavrilă Careba, consilier local al oraşului Anina, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului 2008 – 2012, a participat la şedinţele ordinare ale Consiliului Local Anina, în care s-au deliberat şi adoptat hotărârile privind SC Gostrans SA Anina, în vederea stabilirii redevenţei şi majorării tarifelor practicate de societatea în cauză (societate comercială în cadrul căreia acesta deţinea, la data participării sale la şedinţele consiliului, atât calitatea de acţionar, cât şi funcţia de administrator – preşedinte). În perioada 2009 – 2010, Careba a obţinut de la SC Gostrans SA venituri salariale în valoare de 87.421 de lei.

Astfel, Gavrilă Careba a încălcat dispoziţiile art. 46, alin (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, dispoziţiile art. 75, lit. b) şi c) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; […] o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”, precum şi dispoziţiile art. 77, alin (1) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”.

Marinel Stredie, primar al comunei Cristineşti, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât primăria a încheiat trei contracte de servicii, în valoare totală de 35.679,4 lei, cu SC Agromec Dragalina SA, societate comercială în cadrul căreia acesta deţine calitatea de acţionar majoritar, iar soţia sa funcţia de gestionar, aceasta încasând, în perioada 2008 – 2012, venituri din salarii în sumă totală de 28.643 de lei. Soţia sa a deţinut şi funcţia de cenzor în cadrul societăţii, în perioada 31.05.2006 – 15.10.2009.

Astfel, Marinel Stredie a încălcat dispoziţiile art. 76 din Legea 161/2003, potrivit cărora „primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ […] în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I” şi dispoziţiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la rude de gradul al doilea inclusiv”.

De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Marinel Stredie a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 253 indice 1 din Codul Penal al României: „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său […] se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

VEZI SI:

Brânduşa Novac, achitată pentru conflict de interese