Anunţ important pentru români: băncile cresc ratele creditelor în lei

Ratele la creditele în lei cresc în ritm accelerat. Indicele ROBOR este la maximul ultimelor cinci luni, lucru care va duce și la creșterea dobânzilor la creditele în lei. Mai mult, analiştii spun că nu prevăd o stabilizare în perioada următoare.

06 sept. 2017, 09:56
Anunţ important pentru români: băncile cresc ratele creditelor în lei

Indicele Robor, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat în ultima lună cu 0,07%. Astfel Roborul la 3 luni este la maximul ultimelor 5 luni.

Creşterea Robor a fost mai accelerată în ultima lună, după mai multe luni de stabilitate. Analistii spun ca acest trend de crestere se va mentine şi am putea vedea un ROBOR la 3 luni de peste 1,5%. Dacă luăm în calcul o majorare de până la 1,5% a indicelui ROBOR, la un credit pentru Prima Casă, o rată lunară poate să urce cu până la 10 procente, iar valoarea totală de rambursat poate să crească și cu 10.000 de euro, echivalentul în lei.

Citeşte şi Creditarea a crescut în luna iulie, susţinută în continuare mai ales de cererea populaţiei pentru împrumuturi în lei