Asigurare obligatorie pentru câinii periculoşi. Amenzile sunt uriaşe pentru cei care sunt prinşi că nu au

Pentru o anumită categorie de animale de companie, legislaţia în vigoare stabileşte că cetăţenii sunt obligaţi să încheie asigurare de răspundere civilă. Dacă proprietarii nu depun la poliţie un act din care să reiasă existenţa poliţei de asigurare, aceştia pot fi amendaţi cu sume de până la 1.500 de lei.

04 feb. 2018, 13:37
Asigurare obligatorie pentru câinii periculoşi. Amenzile sunt uriaşe pentru cei care sunt prinşi că nu au

Proprietarii sunt răspunzători de daunele cauzate de animalele lor, potrivit Codului civil, chiar dacă acestea au scăpat de sub pază. În acest sens, proprietarii de câini periculoşi din categoria I sunt nevoiţi să încheie asigurare de răspundere civilă pentru aceştia, aşa cum prevede Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Citeşte şi Dosar penal pe numele proprietarei câinilor ce au atacat şi rănit grav trei persoane la Iaşi

Concret, în categoria I de câini periculoşi intră cei de luptă şi cei de atac, ce sunt asimilaţi, prin caracterele morfologice, cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor (câinii proveniţi din încrucişarea raselor).

Pentru a deţine un câine periculos din categoria I, o persoană fizică trebuie să aibă minimum 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu, plus că nu trebuie să aibă nicio condamnare pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. Proprietarii trebuie să-şi înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, să aibă acasă o plăcuţă cu avertismentul „Câine periculos” şi să depună la sediul poliţiei de la domiciliu următoarele acte:

Continuarea pe avocatnet.ro.