Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă telurică de aproape aceleaşi dimensiuni cu Terra VIDEO

O exoplanetă descoperită recent și denumită GJ 1132b are dimensiunea similară Pământului și, în plus, se află relativ aproape, la doar 39 de ani lumină distanță, fiind cea mai apropiată exoplanetă telurică descoperită până în prezent, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature.
Iulian Tudor
12 nov. 2015, 16:33
Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă telurică de aproape aceleaşi dimensiuni cu Terra VIDEO

Următoarea exoplanetă telurică cunoscută se află la o distanță de trei ori mai mare de Pământ față de GJ 1132b. Dimensiunea și distanța la care se află această planetă l-a făcut pe astronomul Drake Deming de la Universitatea din Maryland (care nu a participat la acest studiu) să susțină că „ar putea fi vorba de cea mai importantă descoperire a unei planete din afara sistemului nostru solar”, potrivit Agerpres.

Motivul pentru care această planetă este atât de importantă este că se află suficient de aproape de Pământ pentru ca astronomii să-i poată analiza atmosfera cu ajutorul telescoapelor, evident dacă prezintă o atmosferă.

Studierea atmosferelor exoplanetelor reprezintă următorul pas important pentru căutarea vieții în Univers, dincolo de sistemul nostru solar. Un astfel de proiect este însă extrem de dificil pentru că majoritatea exoplanetelor telurice asemănătoare Terrei sunt prea îndepărtate pentru a putea fi studiate în detaliu.

Astronomii pot identifica compușii chimici din atmosfera unei planete din sistemul nostru solar prin analiza modului în care lumina solară trece prin diferitele straturi atmosferice. Compușii chimici și diferitele molecule interacționează în mod diferit cu lumina și, drept rezultat, fiecare tip de moleculă lasă o amprentă unică și specifică. Însă atunci când o exoplanetă se află la sute de ani lumină distanță devine aproape imposibil pentru astronomi să diferențieze între lumina care trece prin atmosfera acestei planete și lumina mult mai strălucitoare provenită direct de la steaua pe orbita căreia se află.

Acum, odată cu descoperirea lui GJ 1132b, astronomii dispun în sfârșit de o țintă suficient de apropiată spre care să-și îndrepte telescoapele.

Din păcate însă, șansele ca planeta GJ 1132b să adăpostească viață sunt aproape nule. Această planetă, care este doar cu 16% mai mare decât Pământul, are la suprafață o temperatură de aproximativ 232 de grade Celsius.

„Scopul nostru ultim este să descoperim o planetă geamănă a Terrei, dar iată că acum am descoperit o geamănă pentru Venus”, a comentat David Charbonneau, co-autor al acestui studiu și astronom la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian. „Bănuim că are o atmosferă similară cu Venus și dacă așa stau lucrurile, abia așteptăm să o putem analiza”.

Motivul pentru care se înregistrează o temperatură atât de ridicată la suprafața acestei exoplanete este că se află prea aproape de steaua sa, la doar 2,2 milioane de kilometri, adică de aproximativ 26 de ori mai aproape decât se află Mercur față de Soare. GJ 1132b are nevoie de 1,6 zile pentru a încheia o orbită completă în jurul stelei sale care este foarte diferită față de Soare. Această stea este o pitică roșie, tip de stea despre care astronomii susțin că este cel mai răspândit în galaxia noastră, Calea Lactee.

O pitică roșie este mai rece, mai mică și mai puțin strălucitoare decât Soarele. Steaua pe orbita căreia se află planeta GJ 1132b are aproximativ 1/5 din dimensiunea Soarelui și emite doar 1/200 din cantitatea de lumină a astrului nostru.

Faptul că astfel de stele sunt diferite față de Soare nu înseamnă că pe orbita lor nu se pot afla planete pe care să existe viață. Pur și simplu așa-numita „zonă de aur” — regiunea din spațiul din jurul acestor stele în care poate exista apă în stare lichidă — se află însă mult mai aproape de acestea decât este cazul în sistemul nostru solar.

Unii astronomi sunt de părere că piticele roșii reprezintă aproximativ 75% dintre stelele din galaxia noastră, iar acest lucru înseamnă că majoritatea covârșitoare a exoplanetelor din Calea Lactee se află pe orbita unor astfel de stele.

Dacă printre aceste planete se află și lumi pe care poate exista viață este un subiect viu discutat și de aceea este foarte importantă descoperirea planetei GJ 1132b. Chiar dacă pe această planetă nu poate exista viață, este posibil ca pe eventualele planete din vecinătatea sa să existe condițiile necesare vieții.

Exoplaneta GJ 1132b a fost descoperită în timp ce trecea prin dreptul stelei sale, producând o fluctuație în strălucirea acesteia. Observațiile au fost realizate prin intermediul grupului de telescoape MEarth-South Array de la Observatorul Cerro-Tololo Inter-American din Chile.

În etapa următoare, astronomii vor folosi Telescopul Spațial Hubble pentru a aduna mai multe date despre această exoplanetă.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Țara din Europa a cărei suprafață crește de la an la an. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru
Capital.ro
A murit marele actor. Lumea a pierdut un adevărat geniu: Este o zi tristă...
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
800 de lei GRATIS pentru acești români! Ce trebuie să facă pentru acești bani
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres va continua”. Cum se simte premierul Slovaciei la mai bine de o săptămână de la atac
Capital.ro
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'