ATENTAT în Franţa: O persoană a fost DECAPITATĂ. Mai mulţi oameni sunt răniţi. Suspecţii, arestaţi UPDATE

Franţa e în alertă după un atac terorist care a vizat o uzină chimică din localitatea Isere, în apropiere de Lyon. Atentatul s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi. Poliţiştii francezi au găsit cadavrul unei persoane decapitate. Preşedintele Francois Hollande a confirmat că este vorba de un act terorist. Potrivit primelor informaţii, un bărbat având asupra lui un steag cu însemnele Statului Islamic a intrat cu maşina în mai multe butelii de gaz. Suspecţii au fost arestaţi de trupele speciale.

26 iun. 2015, 09:18

UPDATE 16:31 Identitatea primului suspect arestat a fost dezvăluită de către autorităţile  franceze. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani, Yassine Salhi (ortografia numeluii nu a fost confirmată încă, n.r.), aparţinând mişcării salafiste,a  informat ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, potrivit Le Figaro.Suspectul a făcut obiectul unui dosar de radicalizare în 2006. Ministrul de Interne a mai precizat că suspectul are încă legături cu mişcarea salafistă. 

Teroriştii au forţat intrarea în uzina din Isere cu un vehicul plin cu butelii cu oxigen. A urmat o explozie puternică, mai multe persoane au fost rănite. Un trup decapitat şi un drapel islamic au fost găsite lângă uzină.

UPDATE 14:33 Ceilalţi doi presupuşi terorişti au fost reţinuţi de forţele de ordine, potrivit ministrului de Interne francez.

UPDATE 14:06 Președintele francez, Francois Hollande, a convocat pentru vineri, la ora 13,00 GMT, un consiliu de apărare după atentatul, probabil jihadist, care a vizat o uzină de gaze industriale din regiunea Lyon (centru-est), a anunțat ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

UPDATE 13:35 Nu sunt excluse şi alte atentate. Un dispozitiv important de jandarmi a fost mobilizat în zonă. Al doilea suspect, care circula la bordul unui vehicul  înainte de comiterea atentatului şi care făcea ture în faţa companiei vizate, este căutat activ.

UPDATE 13:19 Președintele francez Francois Hollande se întoarce mai repede în Franța de la summit-ul UE de la Bruxelles, după atacul terorist, informează AFP.

UPDATE 13:12 Premierul Manuel Valls a ordonat „vigilenţa sporită” în toate zonele sensibile din regiunea Rhône-Alpi, potrivit LeDauphine.

UPDATE 12:57 Capul bărbatului decapitat era acoperit cu inscripţii în limba arabă. Se pare că este vorba de doi atacatori care au intrat cu maşina în mai multe butelii de gaz, unul dintre ei fiind arestat, potrivit Associated Press.

UPDATE 12:40 Atacatorul ar fi un bărbat de circa 30 de ani, cunoscut de serviciile de informaţii franceze, potrivit LeFigaro. 40 de angajaţi ai uzinei au fost evacuaţi.

UPDATE 12:35 Ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, se îndreaptă spre locul în care a avut loc atentatul, potrivit Reuters. Atacatorul a fost arestat, relatează AFP, care citează surse judiciare.

 

Un bărbat a intrat, vineri, în uzina de gaz „Air Products” din Saint-Quentin-Fallavier, în departamentul Isere, Franţa, având asupra lui un steag cu însemnele Islamului. Acesta a intrat cu maşina în mai multe butelii de gaz.

Bărbatul şi-a dezvăluit apartenenţa la o organizaţie a Statului Islamic.

Corpul unei persoane decapitate a fost găsit în apropierea uzinei, potrivit unor surse citate de AFP, dar nu este vorba de un angajat al societatii. Alte două persoane sunt rănite uşor.

În urma atacului a fost sesizat Parchetul antiterorism.

La faţa locului au fost găsite bannere în arabă care nu au fost încă expertizate.