ATENTAT dejucat în Belgia. Cei doi bărbaţi arestaţi, inculpaţi pentru „activităţi teroriste” UPDATE

Cei doi bărbați arestați în Belgia în operațiuni antiteroriste ale poliției au fost inculpați pentru "participare la activitățile unui grup terorist", a anunțat sâmbătă seară parchetul federal belgian, relatează AFP. Aceste inculpări urmează după mai multe percheziții ce au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la Verviers (estul Belgiei) și Tournai, în apropiere de frontiera cu Franța, a precizat parchetul într-un comunicat.

25 iun. 2016, 12:58
ATENTAT dejucat în Belgia. Cei doi bărbaţi arestaţi, inculpaţi pentru „activităţi teroriste” UPDATE

UPDATE „Două persoane, Arnaud C., născut în 1983, și E., de naționalitate belgian… sunt inculpate pentru participare la activitățile unui grup terorist, în calitate de autor sau coautor”, detaliază comunicatul, adăugând că perchezițiile au avut loc fără incidente. Nici arme și nici explozibili nu au fost descoperiți în timpul perchezițiilor.

Parchetul nu a dorit să furnizeze alte detalii, mai ales cu privire la identitatea indivizilor inculpați.

Potrivit presei belgiene, bărbatul reținut la Verviers, în vârstă de 20 de ani, ar fi planificat să se arunce în aer în retransmisia publică organizată în Belgia în timpul meciului din cadrul Euro 2016 Belgia-Ungaria duminică seară la Toulouse (sud-vestul Franței).

Săptămâna trecută, trei bărbați au fost inculpați pentru tentativă de asasinat în cadrul unei alte operațiuni antiteroriste.

Zeci de percheziții au fost efectuate în 16 localități din Belgia și „elementele obținute… au necesitat intervenția imediată”, potrivit parchetului federal.

Aceste operațiuni au fost efectuate cu câteva ore înaintea meciului de fotbal Belgia-Irlanda din cadrul Euro 2016.

Sentimentul de insecuritate rămâne puternic în Belgia după atentatele din 22 martie care au făcut 32 de morți la Bruxelles, chiar dacă belgienii continuă să se adune în locuri publice pentru a urmări parcursul echipei lor la Euro, notează France Presse.

–––––––––––––––––––––––––––––

O nouă operațiune antiteroristă a avut loc sâmbătă dimineață în Belgia și s-a soldat cu arestarea a doi bărbați, dintre care unul intenționa, se pare, să comită un atentat, în timpul proiectării pe un ecran gigant a partidei Ungaria-Belgia, din optimile de finală ale Campionatului European, meci care va avea loc duminică, potrivit Agerpres.

Presupusul terorist a fost arestat în localitatea Verviers, iar al doilea a fost reținut la Mons, a relatat presa locală. Parchetul nu a furnizat informații referitoare la operațiunea antiteroristă.

Capitala Belgiei, Bruxelles, a fost ținta unor atentate la 22 martie, în care și-au pierdut viața peste 30 de persoane, iar peste 250 au fost rănite. Atacurile teroriste au fost comise pe aeroportul internațional Zaventem și într-o stație de metrou.

Săptămâna trecută, poliţia belgiană a mai arestat trei persoane bănuite că ar avea intenţia unui potenţial atentat la un alt fanzone din ţară. Arestările au fost efectuate în urma unei operaţiuni de amploare a poliştilor, care au descins la mai multe adrese pentru a-i indentifica pe presupuşii atacatori. Autorităţile belgiene au declarat că „intervenţia imediată” era necesară.

Meciul Ungaria – Belgia din optimile de finală ale Campionatului European se va disputa duminică, 26 iunie, de la ora 22:00, la Toulouse, pe Toulouse Stadium.