ATENŢIE, ŞOFERI! Poliţiştii locali nu mai au voie să legitimeze şi să amendeze şoferii în trafic

Doar polițiștii rutieri au competența să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), ce a apărut marţi în Monitorul Oficial. Prin urmare, polițiștii locali nu pot exercita aceste atribuții, neavând dreptul să-i ceară anumite documente șoferului, a considerat Curtea. Decizia judecătorilor reprezintă o interpretare legală obligatorie pentru instanțele din România și trebuie ținut cont de ea începând de astăzi.

20 sept. 2017, 11:55
ATENŢIE, ŞOFERI! Poliţiştii locali nu mai au voie să legitimeze şi să amendeze şoferii în trafic

Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile, potrivit Deciziei ICCJ nr. 11/2017 a Completului pentru soluționarea recursurilor în interesul legii, scrie avocatnet.ro. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial și a devenit deja obligatorie pentru toate instanțele autohtone.

Citeşte şi Un şofer a fost amendat cu 2.235 lei pe baza înregistrărilor video

„(…) doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, scrie în decizia ICCJ.

Chestiunea trebuia lămurită pentru că, așa cum arăta Avocatul Poporului în actul pentru sesizarea ICCJ, au existat instanțe care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. De altfel, în textele de lege respective sunt referiri exprese numai la poliția rutieră, nu și la cea locală.

Continuarea pe avocatnet.ro.