ATENŢIE ŞOFERI! Cum puteţi contesta un proces verbal încheiat de poliţist

Documentul prin care suntem sancționați de polițiști în trafic se numește proces-verbal de contravenție și, de la momentul când ne este înmânat sau comunicat, avem 15 zile ca să mergem la judecătorie să facem plângere în ceea ce-l privește. Astfel de procese se judecă foarte repede și, de la momentul când depunem plângerea la instanță, sancțiunea se suspendă.

04 feb. 2018, 08:22
ATENŢIE ŞOFERI! Cum puteţi contesta un proces verbal încheiat de poliţist

Documentul pe care-l face agentul de poliție atunci când ne amendează în trafic se cheamă proces-verbal de contravenție și regulile în ceea ce-l privește se regăsesc în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001.

„Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”, scrie în ordonanță, potrivit avocatnet.ro.

Așadar, termenul pe care îl avem la dispoziție ca să contestăm în scris procesul-verbal e de 15 zile de când polițistul ni l-a înmânat sau de când a ajuns la noi. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, iar termenul de judecată fixat de judecător nu va depăși 30 de zile (astfel de plângeri se judecă mai repede).

Depunem plângerea alături de dosarul cauzei, care conține probe pe care vrem să le folosim pentru a dovedi că avem dreptate. Copia (iar nu originalul!) procesului-verbal nu trebuie să lipsească, desigur.

Atenție! Plângerea suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării la instanță și până la data pronunțării hotărârii judecătorești, conform Codului rutier. Dacă, să zicem, sancțiunea aplicată a fost suspendarea permisului, pe perioada aceasta aveți dreptul să conduceți.

Cei care nu sunt de acord cu decizia judecătorului pot face și apel împotriva hotărârii, în maximum 15 zile de la comunicare, la secția de contencios administrativ a tribunalului. „Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi susținute și oral în fața instanței. Apelul suspendă executarea hotărârii”, se precizează în ordonanță