Atenţionare de călătorie pentru români: Grecia, STARE DE URGENŢĂ din cauza incendiilor de pe insula Thasos VIDEO

Incendiile de pe insula Thassos au izbucnit sâmbătă dimineaţă şi s-au extins cu repeziciune. Ministerul Afacerilor Externe a emis duminică seara o atenţionare de călătorii pentru românii care se pregătesc să plece în vacanţă în acea zonă.

11 sept. 2016, 16:56

Este stare de alertă pe insula grecească Thassos. Zeci de români aflaţi în vacanţă acolo au fost în pericol din cauza unor incendii de vegetaţie și și-au întrerupt vacanța. Flăcările au cuprins cu repeziciune o zonă împădurită. Sunt patru focare în partea de nord est a insulei. Peste o sută de pompieri, ajutaţi de 40 de autospeciale şi mai multe elicoptere s-au luptat cu flăcările mai bine de 12 ore, iar un sat a fost evacuat, ca măsură de precauţie.

De teamă, mulţi dintre turiştii aflaţi în vacanţă în zonele afectate, printre care şi români, şi-au întrerupă sejurul aşa că atât la feribot, cât şi în zonele de graniţă, s-au format cozi de zeci de maşini.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care călătoresc în Republica Elenă că, urmare a incendiilor de vegetație, produse în insula Thasos, autoritățile au instituit stare de urgență, fiind evacuate câteva localități (Aliki, Prinos Kazaviti, Rachoni, Agios Panteleimonas) și mânăstiri (Arhanghelul Mihail și Sfântul Pantelimon), toate aflate în zona sudică a insulei. De asemenea, se are în vedere evacuarea localității Theologos, vechea capitală a insulei.

Focul a izbucnit sâmbătă, 10 septembrie 2016, în zona a patru localități diferite (Rachoni, Limenaria, Prinos, Aliki), ca urmare a unor trăsnete, și apoi s-a extins în zonele sudice ale insulei, din cauza vântului care suflă intens, în direcția nord-sud.

Citeşte şi: Incendiile din Thassos se extind. Un pompier a fost rănit în timpul intervenţiei. Pe insulă sunt şi români VIDEO

Autoritățile locale au anunțat că circulația rutieră pe ruta de centură a insulei Thasos se desfășoară în condiții normale. De asemenea, nu sunt dificultăți în ceea ce privește transportul cu ferry-boat-ul între Limenas-Thasos (nordul insulei) și portul Keramoti, aflat pe partea continentală a Greciei.

Nu există pericol imediat, însă situația se poate schimba de la un moment la altul, focul nefiind încă sub control, din cauza vântului puternic.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginior de Internet www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.

Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă s-au produs furtuni însoţite de fulgere. Vegetaţia de pe insulă este extrem de uscată şi este posibil ca descărcările electrice să o fi aprins. Autorităţile au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele.