Augustin Buzura va fi înmormântat, miercuri, la Bellu. George Maior, la căpătâiul socrului său

Augustin Buzura va fi înmormântat miercuri, la Cimitirul Bellu din Capitală, a anunțat nora scriitorului, Daniela Zeca-Buzura. La căpătâiul scriitorului se află şi ambasadorul României în SUA, George Maior, soţul fiicei lui Augustin Buzura, Anamaria.

11 iul. 2017, 13:24
Augustin Buzura va fi înmormântat, miercuri, la Bellu. George Maior, la căpătâiul socrului său

Trupul neînsuflețit al scriitorului va fi depus marți, de la ora 14,30, la Academia Română și de la ora 16,00 la capela Cimitirului Bellu. Înmormântarea va avea loc miercuri, de la ora 13.00.

„Mulțumim cu toată inima tuturor celor care au trimis familiei un gând bun în aceste momente atât de grele”, a scris, pe Facebook, Daniela Zeca-Buzura.

George Maior, actualul ambasador al României în SUA şi fost şef al SRI, se ocupă de funeraliile regretatului Augustin Buzura, socrul său şi cu care a lucrat, printre altele, la revista „Cultura”, pentru care a realizat, din 2005, rubrica „Carnet Diplomatic”:

Augustin Buzura s-a născut la data de 22 septembrie 1938, în comuna Berinţa din judeţul Maramureş. El a urmat liceul la Baia Mare şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca, cu specializare în psihiatrie.

Augustin Buzura a lansat săptămânalul cultural Cultura – Fundaţia Culturală Română în decembrie 2005, la aproape un an după ce a părăsit conducerea Institutului Cultural Român (ICR). Augustin Buzura a condus ICR până la începutul lui 2005, când locul său a fost luat de Horia-Roman Patapievici.

El a fost redactor, secretar general de redacție, redactor-șef al revistei „Tribuna” din Cluj, la care a debutat în 1960. A abandonat medicina în favoarea literaturii, debutând editorial cu volumul de povestiri ‘Capul Bunei Speranțe’ (1963). După încă o culegere de povestiri și nuvele (‘De ce zboară vulturul?’, 1966) se dedică în exclusivitate romanului, dobândind o rapidă și largă cunoaștere din partea criticii și a publicului.

Augustin Buzura a tradus din literatura germană, maghiară, franceză, spaniolă, poloneză, rusă, chineză, slovenă. A publicat articole, eseuri, interviuri, note în reviste de literatură și cultură din țară și străinătate. A scris și scenarii de film.

A fost membru titular al Academiei Române din martie 1992 și a condus Institutul Cultural Român.