Autoritatea pentru Proteţia Copilului a primit 25 de sesizări privind prezenţa copiilor la proteste

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) anunţă că a primit, până miercuri după-amiază, 25 de sesizări privind prezenţa copiilor la protestele din ultima perioadă, în timp ce, la nivelul a 39 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au fost înregistrate alte patru sesizări.

15 feb. 2017, 15:29
Autoritatea pentru Proteţia Copilului a primit 25 de sesizări privind prezenţa copiilor la proteste

„Până astăzi, 15 februarie ora 16, la nivelul instituţiei noastre au fost înregistrate 25 de sesizări, din care 19 sesizări scrise şi şase sesizări telefonice din partea persoanelor fizice”, precizează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Totodată, la nivelul a 39 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care au răspuns până în prezent solicitării ANPDCA de a comunica numărul reclamaţiilor de acest gen au fost înregistrate patru sesizări.

„Reafirmând deplina recunoaştere pentru libertatea de exprimare, ca drept fundamental, garantat oricărui cetăţean de Constituţia României, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie reaminteşte doar că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care şi le asumă adulţii, fie ei şi părinţi, prin participarea la acţiunile ce le întreprind în exercitarea acestui drept”, arată reprezentanţii ANPDCA, potrivit News.ro.

Autoritatea precizează că a primit atât din partea unor reprezentanţi ai presei, cât şi a unor persoane fizice sau organizaţii, solicitări privind comunicarea numărului total de sesizări primite care au vizat oportunitatea implicării copiilor în acţiunile civice desfăşurate în spaţiul public în ultima perioadă.

Preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat, miercuri, la Europa FM, că dacă va fi vorba despre sesizări punctuale, atunci Autoritatea pentru Protecţia Copilului le va trimite Poliţiei.

„Există o prevedere legislativă conform căreia nerespectarea unui articol referitor la interzicerea folosirii de către părinţi sau de către reprezentanţii legali a copiilor atunci când intenţionează să influenţeze decizii ale autorităţilor constituie o contravenţie. Dar această contravenţie este constatată de către ofiţerii de poliţie. Dacă sunt sesizări punctuale, o trasmitem mai departe. Dacă nu sunt sesizări punctuale, e mai complicat”, a spus Coman.

Una dintre sesizări se referă la preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, care a fost reclamat la Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului de către Alexandru Bajdechi, preşedintele Federaţiei Tinerilor din Constanţa.

El a depus sesizarea la ANPDCA încă din urmă cu mai bine de două săptămâni, acuzându-l pe Nicuşor Dan că îşi foloseşte în scop politic copilul de şase luni, cu care a mers la miting. Sesizarea lui Bajdechi a fost transmisă de către ANPDCA Ministerului Afacerilor Interne.

Citeşte şi Protecţia Copilului, sesizată privind prezenţa copiilor la proteste