Autorităţile din Buzău iau în calcul construirea unui spital militar pe locul fostei maternităţi, în curs de demolar

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunţat că judeţul ar putea avea un spital militar care ar putea fi construit pe terenul fostei maternităţi aflată în curs de demolare. Neagu a precizat că a purtat discuţii în acest sens atât cu premierul Mihai Tudose cât şi cu vicepremierul Marcel Ciolacu, însă o decizie finală va fi luată în urma unei dezbateri publice.

24 oct. 2017, 17:31
Autorităţile din Buzău iau în calcul construirea unui spital militar pe locul fostei maternităţi, în curs de demolar

Potrivit preşedintelui CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, Buzăul ar putea avea un spital militar, ridicat în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, pe terenul pe care a funcţionat până în aprilie 2016 fosta maternitate.

„Am discutat cu domnul vicepremier Ciolacu şi cu domnul premier Mihai Tudose despre posibilitatea de a se face aici un spital militar cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale. La maternitate demolarea se va termina la termen apoi, după ce se termina demolarea, vom ecologiza terenul şi von hotărî ce se va face acolo. Terenul nu va fi în nici un caz înstrăinat ci ceea ce se va face se va face pentru cetăţeni. O decizie nu se poate lua la cald ci trebuie să vedem să fie o investiţie sustenabilă şi sunt mai multe lucruri ce se pot face. Cel mai probabil, o parte de teren va primi Ministerul Justiţiei pentru o nouă Judecătorie pentru că este nevoie de o clădire emblematică pentru această instituţie”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Opţiunea construirii unui spital militar vine în contextul în care în judeţul Buzău există un număr semnificativ de cadre militare active sau în retragere.

Demolarea vechii maternităţi de pe Bulevardul Gării din municipiul Buzău a început luna trecută, operaţiunea costând 200 de mii de euro. Clădirea în care a funcţionat vechea maternitate din Buzău a fost construită în anul 1940. Iniţial a fost închisoare, în 1969 fiind transformată în maternitate. Din 1969 clădirea nu a trecut niciodată printr-o reparaţie capitală, autorităţile făcând doar lucrări de înlocuire a acoperişului, a tâmplăriei sau alte reparaţii curente.

Rezultatul expertizei tehnice a arătat că reabilitarea maternităţii formate din patru corpuri de clădire cu o suprafaţă totală de aproximativ 3.000 de metri ar fi costa peste 900.000 de euro, în timp ce demolarea acesteia, aproximativ 200.000 de euro. Maternitatea Buzău a funcţionat în clădirea aflată în curs de demolare până în luna mai a anului 2016, când secţia exterioară a Spitalului Judeţean Buzău a fost mutată într-o clădire construită de Consiliul Judeţean în perioada 2008-2012, inaugurată in scop electoral la 1 iunie 2012 fără a fi funcţională.

După demolare, terenul va fi nivelat şi dezinfectat, urmând ca aleşii să decidă ce se va construi pe acel amplasament după consultări publice şi discuţii cu autorităţile centrale.

Ca variante, autorităţile au vehiculat în ultimele luni mai multe variante: un bazin olimpic, un centru de sport destinat persoanelor cu handicap, iar acum un spital militar şi sediul unei noi judecătorii.