Autorităţile, ÎN ALERTĂ după instituirea CODULUI PORTOCALIU de ninsoare şi viscol

Vicepremierul Gabriel Oprea a dispus, în contextul emiterii avertizărilor și atenționărilor meteo de Cod Portocaliu, respectiv Cod Galben, prefecților și șefilor structurilor de situații de urgență să ia primele măsuri pentru prevenirea și gestionarea producerii unor situații de urgență, informează un comunicat MAI transmis duminică AGERPRES.

11 oct. 2015, 10:40
Autorităţile, ÎN ALERTĂ după instituirea CODULUI PORTOCALIU de ninsoare şi viscol

Astfel, pentru cele 19 județe aflate sub atenționare Cod Galben de Inundații, în care sunt posibile scurgeri importante pe versanți, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție, MAI a cerut autorităților locale să monitorizeze permanent cursurile de apă aflate sub atenționare și să informeze din timp populația în legătură cu riscul producerii unor viituri.

Vremea se schimbă RADICAL: COD PORTOCALIU de NINSORI în nord. Ploi torenţiale în restul ţării

Județele aflate sub atenționare Cod Galben de Inundații sunt Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Dolj, Sibiu, Vâlcea, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Buzău, Vrancea, Vaslui, Galați, Bacău, Tulcea și Constanța.

Inspectoratele pentru situații de urgență sunt pregătite să activeze grupele operative pentru intervenție încă de la apariția primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase, se precizează în comunicatul MAI.

Coordonarea unitară a structurilor cu responsabilități în realizarea intervențiilor pentru situații de urgență la nivelul județelor se realizează de către inspectorii șefi ai Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență.

La nivelul județelor Suceava și Neamț, unde se așteaptă depunerea unui strat de zăpadă de 10-15 cm, polițiștii rutieri au instituit filtre pentru a-i informa pe conducătorii auto în legătură cu riscurile la care se expun în situația în care pornesc la drum cu autoturisme nepregătite pentru condiții de iarnă, se mai arată în comunicatul citat.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Portocaliu de ninsoare și viscol pentru județele Suceava și Neamț, valabilă de duminică de la ora 13,00 și până luni, 12 octombrie, ora 10,00. De asemenea, ANM a actualizat atenționarea de Cod Galben de vânt puternic și ploi însemnate cantitativ pentru alte 36 de județe și municipiul București.