Avem Rh-ul diferit. Ce riscuri apar în sarcină?

Ce grupă de sânge am? Dar Rh-ul? Sunt două întrebări la care fiecare ar trebui să știe răspunsul dacă își dorește să conceapă un copil.

22 iun. 2017, 07:55
Avem Rh-ul diferit. Ce riscuri apar în sarcină?

Sunt însă multe femei, mai ales viitoare mame, care află aceste răspunsuri abia când pășesc în cabinetul medicului ginecolog pentru a le confirma bucuria „citită” pe testul de sarcină.

Despre ce înseamnă Rh, ce rol joacă acesta în sănătatea fătului și a mamei, dar și despre incompatibilitatea de Rh cu partenerul de viață, ne spune doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Importanța grupelor sangvine

Există 4 grupe de sânge: A, B, AB și 0. Fiecare dintre acestea au anumite proteine specifice. Acest factor Rh, despre care multe femei află abia după ce sunt însărcinate, se referă la o proteină specifică, aflată pe suprafața globulelor roșii. Dacă există, aceasta determină Rh-ul pozitiv.

Dacă nu există, determină Rh negativ. Într-o situație obișnuită, când nu vorbim despre existența unei sarcini, Rh-ul nu influențează viața femeii, neafectându-i sănătatea în vreun fel.

La nivel mondial, 85% din populație are Rh pozitiv

Aflarea acestui factor devine foarte importantă atunci când partenera, cu Rh negativ, află că este însărcinată, iar partenerul are Rh negativ. Sunt posibile următoarele situații:
1.    mamă cu Rh pozitiv, tată cu Rh pozitiv → copil cu Rh pozitiv sau negativ
2.    mamă cu Rh negativ, tată cu Rh negativ → copil cu Rh negativ
3.    mamă cu Rh pozitiv, tată cu Rh negativ → copil cu Rh pozitiv sau negativ
4.    mamă cu Rh negativ, tată cu Rh pozitiv → copil cu Rh pozitiv

Cum se poate afla Rh-ul

Aflarea Rh-ul devine foarte importantă atunci când femeia rămâne însărcinată. Dacă acesta este negativ, iar al tatălui este pozitiv, fătul este foarte posibil (în proporție de 50%) să moștenească tatăl. În această situație, sistemul imunitar al mamei produce anticorpi anti-Rh.

La o primă sarcină, aceștia nu reprezintă un factor de risc, dar la o a doua, acești anticorpi traversează placenta și atacă globulele roșii ale fătului, un risc major fiind anemia fetală.

Screening-ul pentru anticorpi anti-Rh se face, pentru gravida cu Rh negativ, în primul trimestru și în săptamâna a 28-a.

Dacă aceștia nu există, gravida va face un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh, care vor preveni formarea de anticorpi.

La naștere, se face imediat Rh-ul copilului, existând două variante de rezultat:

– negativ, deci ca al mamei, caz în care nu va avea nevoie de tratament suplimentar,

– pozitiv, situație în care mamei i se va administra o altă doză de imunoglobuline Rh.

Acest tratament cu imunoglobuline se va administra mamei ori de câte ori sângele ei vine în contact cu unul cu Rh pozitiv, cum ar fi în cazul amniocentezei, biopsiei de vilozități coriale, avort, sarcină ectopică, sângerare vaginală în timpul sarcinii.

Pentru că nu ai cum să previi incompatibilitatea de Rh, odată ce există suspiciuni pentru existența unei sarcini, este indicat ca viitoarea mămică să meargă la medicul ginecolog.

Află ce analize e bine să faci dacă vrei un bebe AICI