Aviz favorabil de la comisiile juridice din Parlament, pentru cererea lui Klaus Iohannis privind referendumul

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatul au dat marţi, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie.

07 feb. 2017, 09:10

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat marţi, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie, social-democratul Şerban Nicolae afirmând însă că acest demers al şefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017.

Avizul favorabil dat de comsiiile juridice reunite din Parlament este insotit de „recomandarea de a se respecte deciziile Curtii Constitutionale, legea si recomandarile comisiei de la Venetia”, asa cum a propus presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea (PSD).

Reprezentații PNL și USR s-au declarat de acord cu emiterea unui aviz favorabil, susținând că solicitarea președintelui este justificată și întemeiată.

Presedintele comisiei juridice din Senat, Serban Nicolae (PSD), a propus aviz favorabil, insa a cerut sa se precizeze sursele de finantare pentru organizarea referendumului de catre cei care sustin aceasta idee. Acesta a mai spus ca organizarea acestui referendum va costa aproximativ 250 milioane lei, dar sunt întrunite toate cerintele prevăzute de lege.

Acest proiect de hotarare trebuie sa fie votat si de plenul reunit. Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, marţi, la Parlament, că un referendum este necesar pentru că în ultimii ani, din partea PSD şi a guvernelor pe care acest partid le-a format s-a remarcat o atitudine constantă de subminare a instituţiilor care combat corupţia, precizând că, în materie de justiţie, PSD este „minoritar”, întrucât poporul respinge politicile de subminare a luptei anticorupţie.

„Trebuie să separăm odată apele în România şi trebuie să înţeleagă şi PSD că, în materie de justiţie, e minoritar în această ţară, chiar dacă a câştigat alegerile, pentru că poporul – o vedem în fiecare zi – respinge clar politicile PSD antijustiţie, de subminare a luptei anticorupţie, politici care nu fac decât să prejudicieze România”, a declarat Cătălin Predoiu, la Palatul Parlamentului.

El a arătat că referendumul propus de către preşedintele Klaus Iohannis este necesar, precizând că s-a remarcat, în ultimii ani, „o atitudine constantă de subminare a instituţiilor care combat corupţia”.

”E datoria noastră, a opoziţiei, să explicăm că acest referendum este necesar, pentru că, în ultimii ani, din partea PSD şi a Guvernelor pe care acest partid le-a format s-a remarcat o atitudine constantă de subminare a instituţiilor care combat corupţia. O atitudine constantă de subminare a justiţiei în general, o atitudine constantă prin care s-a decredibilizat uneori efortul, obligaţia Guvernului de a asigura stabilitatea cadrului legislativ, justiţiei”, a precizat deputatul liberal.

 

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, pe 24 ianuarie, scrisoare catre presedintii celor doua Camere, solicitand consultarea Parlamentului, declansand astfel procedura procedura privind referendumul. Din acel moment, parlamentul avea 20 de zile pentru a adopta un punct de vedere, consultarea fiind una consultativa. Astfel, teortic, pana pe 13 februarie trebuie sa plenul sa adopte un punct de vedere.

În discursul din parlament, Iohannis a dat detalii despre tema referendumului: „Acesta este scopul referendumului. O Naţiune puternică cu politicieni integri şi credibili în vârful statulului, asta îmi doresc eu pentru România şi asta cred îşi doresc românii. Asta este întrebarea, ce fel de naţiune vrem să fim şi pentru a afla realmente dorinţa suverană a poporului român voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului voi convoca referendumul”.