BACALAUREAT 2016. Probleme mari la ultima probă, subiecte încurcate din cauza unei erori banale

Absolvenţii de clasa a XII-a ai unui liceu din Slatina care au susţinut, vineri, proba la chimie în cadrul examenului de bacalaureat au primit, dintr-o eroare, subiectele de la profilul tehnologic în locul celor de la profilul teoretic, aşa cum trebuia.

RomaniaTV.net
11 iul. 2016, 13:17
BACALAUREAT 2016. Probleme mari la ultima probă, subiecte încurcate din cauza unei erori banale

Opt elevi ai Colegiului Naţional „Radu Greceanu” Slatina au primit subiecte mai uşoare, decât colegii lor care au susţinut examenul în alte centre din judeţ şi din ţară. Surse din cadrul Comisiei judeţene de bacalaureat au declarat pentru Gazeta Nouă că încurcătura s-a produs chiar în momentul descărcării subiectelor de pe serverul Ministerului Educaţiei. Persoana din comisia de examen desemnată pentru a face această operaţiune a descărcat subiectele în dreptul cărora scria „TEO-TEH”, crezând că sunt testele potrivite.

„Într-adevăr s-a greşit, s-a dat din greşeală subiectul de tehnologic. Acolo unde s-a făcut precizarea privind profilul scrie «TEO-TEH», iar când au descărcat subiectele nu şi-au dat seama. Sunt opt lucrări”, a declarat sursa citată.

Vezi si: Rezultate Bacalaureat 2016: Când se publică pe Edu.ro notele la BAC

Mirela Paraschiv, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt, a declarat pentru Gazeta Nouă că lucrările vor fi corectate „conform baremului aferent”. În plus, cei care au făcut parte din comisia de examen nu vor mai putea lua parte vreodată la organizarea bacalaureatului.

Reprezentanţii ISJ Olt nu au dat detalii cu privire la modul în care s-a produs încurcătura.

Ultima proba scrisa din sesiunea curenta, proba la alegere a profilului si specializarii (proba E)d), este programata vineri, 8 iulie. În functie de cele doua criterii, candidatii au putut opta pentru una dintre urmatoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizica, Economie, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica si argumentare, Sociologie si Psihologie.

Pentru sustinerea probelor scrise, în cele 473 de centre de examen organizate în acest sens, s-au înscris peste 137.300 de candidati din toate promotiile. La proba E)b) – Limba si literatura materna sunt asteptati peste 7.200 de candidati care-si vor redacta tezele într-una din urmatoarele limbi: maghiara, germana, ucraineana, sârba, slovaca, turca, italiana si croata.

Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 12 iulie (pâna la ora 16.00). În aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi facute publice în data de 16 iulie.