Bani din bugetul municipalităţii, pentru sterilizarea gratuită a tuturor câinilor şi pisicilor care nu sunt de rasă

CGMB va analiza, vineri, propunerea consilierilor USR prin care Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) ar urma să încheie protocoale cu mai multe cabinete, iar din bugetul municipalităţii să fie suportate costurile de sterilizare a câinilor şi pisicilor domestice.

27 iun. 2017, 14:15
Bani din bugetul municipalităţii, pentru sterilizarea gratuită a tuturor câinilor şi pisicilor care nu sunt de rasă

„Se aprobă din bugetul ASPA pe anul 2017 cheltuielile ocazionate de sterilizarea/castrarea animalelor de companie de rasă comună şi a celor fără pedigree (câini şi pisici), inclusiv metişii acestora, aflate în familiile şi gospodăriile individuale ale locuitorilor Municipiului Bucureşti. ASPA va întocmi protocolul de colaborare între Primăria Municipiului Bucureşti, reprezentată de ASPA, şi cabinetele veterinare care doresc să se înscrie în programul de sterilizare gratuită”, se precizează în proiectul propus de Consilierii Generali ai USR.

Iniţiatorii proiectului spun că doresc, astfel, să vină în sprijinul cetăţenilor care au în îngrijire câini sau pisici, adoptate de la adăposturi sau luate de pe stradă, dar nu îşi permit să achite costurile unei operaţii de sterilizare.

„Practic, ne dorim să limităm înmulţirea necontrolată a acestor animale. Pentru că o persoană cu venituri mici, evident că nu îşi permite să plătească 100-200 de lei pentru a steriliza căţeluşa sau pisica. Şi nici nu va putea îngriji apoi puii, care vor sfârşi prin a fi abandonaţi pe stradă. De aceea, considerăm că acest proiect vine tocmai în sprijinul persoanelor care iubesc animalele”, a declarat Ana Ciceală, consilier general USR.

Conform proiectului, Primăria Capitalei ar urma să plătească între 50 şi 70 de lei pentru fiecare animal sterilizat, însă valoarea exactă va fi stabilită în cadrul unui protocol care va fi semnat între ASPA şi cabinetul veterinar.

„În cadrul acestui program de măsuri se estimează că vor fi sterilizate cel puţin 10.000 de animale, valoarea totală a serviciilor prestate ridicându-se la aproximativ 700.000 de lei pentru acest an. Conform estimărilor Primăriei Capitalei, în prezent, în Bucureşti sunt aproximativ 100.000 de câini cu stăpân şi alte aproximativ 100.000 de pisici domestice”, se mai precizează în proiectul USR.