Băsescu: „Nu cred în guvernul de tehnocraţi. Tehnocraţii nu îşi asumă nimic, omul politic îşi riscă cariera”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit cu un jurnalist România TV despre premierul desemnat Dacian Cioloş şi despre guvernul de tehnocraţi care va conduce România. Băsescu spune că nu crede în guvernul de tehnocraţi, însă, în prezent, nu exista o variantă mai bună. Tehnocraţii nu riscă nimic, pe când un politician îşi pune în pericol cariera atunci când intră în Executiv, consideră fostul şef de stat.

13 nov. 2015, 18:06
Băsescu: „Nu cred în guvernul de tehnocraţi. Tehnocraţii nu îşi asumă nimic, omul politic îşi riscă cariera”

Traian Băsescu a declarat pentru România TV că nu are de ce să contribuie la formarea noul guvern, pentru că el nu crede în tehnocraţi.

Nu am de ce să pun umărul la crearea noul guvern. Este un guvern de tehnocraţi în care eu nu cred, nu cred că viaţa politică se desfăşoară ca să fie condusă de tehnicieni, ci ca la un moment dat să fie condusă de politicieni care îşi asumă, tehnocraţii nu îşi asumă nimic, mâine îşi iau mapa şi au plecat. Omul politic se duce în faţa votului, tehnocratul îşi ia pixul, blocnotes-ul şi mapa şi îşi vede de drum. Vă asigur că toţi tehnocraţii îşi păstrează locurile de muncă din care provin, se consideră detaşaţi la Guvern.

Tehnocratul s-a detaşat, cei mai mulţi se detaşează de la locurile de muncă şi au locurile păstrate pentru când îşi termină mandatul, omul politic îşi riscă cariera când intră într-un Guvern„, a spus Traian Băsescu.

Legat de desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, Băsescu apreciază că este „varianta rezonabilă” şi că nu există un om mai potrivit în acest moment pentru funcţia de prim-ministru.

Dacian Cioloş este o variantă rezonabilă, de aceea şi votăm Guvernul. Cei opt parlamentari ai Mişcării Populare, atâţi câţi suntem, nu avem un impact, dar cei opt parlamentari vor vota instalarea guvernului Cioloş, dar avem dubii serioase că programul propus de noi, care răspunde şi unor lucruri pe care n-am putut să le fac în timpul mandatului meu, dar răspunde şi solicitărilor străzii, vor fi elemente care ne vor pune categoric în opoziţie„, a adăugat şeful MP.

Cioloş a fost cea mai bună soluţie, având în vedere închiderea Guvernului în relaţia cu Comisia Europeană, din cauza antecedentelor lui Victor Ponta, Cioloş este o soluţie care redeschide relaţia Guvernului României cu Comisia Europeană. Nu există om mai potrivit în acest moment pentru funcţia de premier decât Dacian Cioloş„, a completat Traian Băsescu.

Aceasta a scris pe contul său de Facebook că preşedintele Klaus Iohannis a purtat degeaba negocierile cu partidele politice în vederea desemnării unui premier, pentru că se ştia că Dacian Cioloş va fi cel numit.

Aşa am spus, dar aveam încredere în logica politică, nu exista om mai potrivit în acest moment decât Dacian cioloş. M-am bazat strict pe logica politică. Dacă luăm în seamă experienţa mea, dacă ar fi o comunitate de pelicani, aş putea să vă spun cu uşurinţă care e liderul, darămite dacă vorbim de politicieni„, a glumit fostul şef de stat.

Mişcarea Populară se va situa în opoziţie cu Guvernul Cioloş

Traian Băsescu a mai precizat că nu este interesat să propune un nume din Mişcarea Populară pentru echipa premierului Cioloş, pentru că partidul pe care îl conduce se va situa în mod cert în opoziţie faţă de Guvernul Cioloş.

Eu am declarat că după instalarea Guvernului, e o necesitate să fie instalat un Guvern, noi ne vom situa în opoziţie cu Guvernul Cioloş, din motive lesne de înţeles. În primul rând, dacă se menţine politica fiscală a premierului Ponta, înseamnă nu respectăm Tratatul fiscal. În al doilea rând, pentru că vrem Parlament cu 300 de parlamentari.

În al treilea rând pentru că vrem alegeri în două tururi, în al patrulea rând pentru că avem ca şi la celelalte 2 proiecte de lege, avem proiect de lege pentru legea sănătăţii, care nu cred că va fi susţinută de un guvern tehnocrat. Avem motive suficiente să ne batem pe programul nostru chiar cu Guvernul şi cu Parlamentul„, a explicat liderul MP.

Cât priveşte soarta Cabinetului Cioloş, Băsescu a spus că îi dă zile „câte îi dă Dumnezeu” şi că îi este greu să aprecieze dacă va rezista până la alegerile din 2016.

Este foarte greu să spun dacă va aprinde alegerile din 2016, depinde de multe lucruri. Deocamdată ştim sigur că avem un proiect care înseamnă legea sănătăţii, legea cu 300 de parlamentari şi legea cu primari în 2 tururi, care deocamdată nu sunt priorităţi pentru Guvernul Cioloş. Deci îl vom vota la instalare, după care vom fi partid de opoziţie„, a conchis Traian Băsescu.

VEZI ŞI LISTA miniştrilor din cabinetul Cioloş. Care sunt propunerile pentru Finanţe, Muncă şi Sănătate UPDATE