Băsescu despre SIPA: Toţi golanii care au încercat să bage pe gâtul CSAT servicii departamentale care ţineau de Guvern au fost refuzaţi

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat la România TV că s-a ferit de capcana de a discuta situaţia arhivei SIPA în CSAT.

25 mai 2017, 16:46
Băsescu despre SIPA: Toţi golanii care au încercat să bage pe gâtul CSAT servicii departamentale care ţineau de Guvern au fost refuzaţi

„Eu nu am avut nicio tangenţă nici cu acest serviciu SIPA, nici cu această arhiva. Mai mult decât atât, m-am ferit de capcana in care ma impingea si Predoiu, si Cazanciuc de a discuta situaţia arhivei SIPA în CSAT. Era ilegal pentru ca discutam de un serviciu departamental. De asemenea, niciodata nu am acceptat sa discutam in CSAT de serviciul Doi şi un sfert care nu avea subordonare fata de CSAT. Nu am acceptat sa discutam in CSAT directia de informatii a Armatei, pentru ca nu avea subordonare fata de CSAT. Doua servicii aveau coordonare operativa de la CSAT. Era SIE si SRI, carora CSAT le stabilea si planul pentru anul care urma si atat. Toti golanii care au incercat sa bage pe gatul CSAT servicii departamentale care tineau de Guvern si care erau sub control politic au fost refuzati. Si eu ii etichetez golani. Smecheri”, a punctat Traian Băsescu la România TV.

Citeşte şi: Tudorel Toader: Ar fi păcat să distrugem arhiva SIPA. Sunt mult mai multe vizite în arhivă, le vom desecretiza

„Trebuie sa va imaginati ce se intampla daca secretariatul CSAT ar fi luat in discutie arhiva SIPA asa cum voia Predoiu si cum voia Cazanciuc. Azi s-ar fi spus ca CSAT stie si ca e o ilegalitate. Si asa era. Atributiile pentru serviciile departamentale tin strict de Guvern si de ministrul care le gestiona. Nu avea nicio treaba cu CSAT si nu el stabilea prioritatile informative. Aceste servicii departamentale nu puteau lucra de capul lor. Aveau stabilite prioritati informative prin decizii ale ministrilor. Intrebati ministri”, a susţinut Băsescu.

„Secretariatul CSAT e o institutie cu multi specialisti care stie foarte bine ce e de competenta CSAT si ce nu.
Au vrut si unii, si altii dupa ce au copiat si au dat la diverse institutii elemente din arhiva SIPA, au vrut sa se spele la CSAT. Am fost putin mai destept ca ei”, a mărturisit fostul preşedinte.

„Despre speculaţia că a avut documente din SIPA cand a refuzat numirea Noricai Nicolai. Mapa profesionala exista pentru orice magistrat, conform legii. Atunci era in arhiva PG si am cerut-o de acolo. Acest serviciu a fost infiintat in 91 de Quintus. Eu am vorbit de un procuror ceausist si care a fost activitatea lui. Orice magistrat, cred ca si azi, are o mapa profesionala”, a mai spus Băsescu.