Băsescu: Votul unonimonal a fost un o greşeală, ca şi alegerea primarilor într-un singur tur

Traian Băsescu a afirmat, la postul public de televiziune, că trebuie modificată substanţial legislaţia electorală astfel încât să fie reparate erorile din anii anteriori şi să fie eliminată o sursă importantă de corupţie, anume modul netransparent de finanţare a partidelor politice.

16 feb. 2015, 20:35
Băsescu: Votul unonimonal a fost un o greşeală, ca şi alegerea primarilor într-un singur tur

Votul uninominal a fost un eşec, o greşeală„, a recunoscut Traian Băsescu apreciind că trebuie găsită o altă modalitate de exercitare a dreptului la vot. Pe de altă parte, fostul preşedinte al României îşi menţine opinia că este oportun un Parlament unicameral de 300 persoane. „Sistemul politic trebuie aşezat după criterii de interes naţional. România a probat că nu poate produce mai mult de 300 de oameni politici buni. Eu cred însă că naţiunea poate da 300 de politicieni valoroşi”, a declarat Băsescu. În plus, gruparea celor 300 de parlamentari într-o Cameră unică ar împiedica o suprareprezentare a minorităţilor naţionale în Camera Deputaţilor.

De asemenea, fostul şef al statului a spus că trebuie renunţat la inovaţiile în ce priveşte alegerea administraţiei locale, îndeosebi la alegerea primarilor într-un singur tur. „Şi aici am făcut o greşeală. Tot din interes politic„, a spus Băsescu precizând că nici preşedinţii consiliilor judeţene nu ar mai trebui aleşi prin vot universal, ci prin vot indirect, de către consilierii judeţeni.

Prioritară este, în viziunea lui Traian Băsescu, modificarea Legii finanţării partidelor politice. „Nu vom termina cu corupţia până nu facem campaniile electorale transparente. Deşi nu o să placă nimănui ce spun acum, campaniile partidelor politice parlamentare trebuie finanţate, după anumite criterii, de la bugetul de stat. Vă asigur că-i mai ieftin pentru români să finanţăm odată la patru ani campaniile din bugetul de stat. Nici n-am umple patria şi ogoarele cu toate măscările şi am încheia o mare problemă”, a spus fostul preşedinte.

Acesta a apreciat costurile campaniei prezidenţiale duse de către Klaus Iohannis şi Victor Ponta la 15-20 milioane de euro, mult peste sumele declarate oficial.