ANAF rambursează TVA de peste un miliard de lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează, în luna ianuarie, TVA în valoare de 1.071,56 milioane de lei. Listele privind selecția națională de TVA, pentru luna în curs, au fost publicate pe portalul www.anaf.ro, în dupa-amiaza zilei de 30 ianuarie, imediat dupa ora 17.45.

31 ian. 2017, 09:39
ANAF rambursează TVA de peste un miliard de lei

UPDATE. Suma include, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluţionate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 25.01.2017. Astfel, deconturile cu restituire şi compensare se ridică la 1.032,20 mil. de lei. De asemenea, deconturile cu compensare integrală au un cuantum total de 39,36 mil. de lei.

În cazul compensărilor totale sau parţiale se soluţionează toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar în cazul sumelor de restituit, care totalizează 998,21 mil. lei, plata efectivă este realizată astazi, 31 ianuarie.

Presiuni de la firmele medii şi mici

Sunt semne că guvernul Grindeanu s-ar confrunta deja cu dificultăţi financiare, după „gaura” bugetară care ar fi fost creată de guvernul Cioloş în ultimele zile de mandat. Trezoreria statului n-a rambursat în luna ianuarie nici un ban din TVA-ul datorat firmelor, spun surse din mediul de afaceri, citate de Economica.net.

Firmele medii şi mici din România n-au recuperat nici un leu TVA luna aceasta, ghişeele ANAF nefăcând plăţi din lipsa banilor, au spus pentru ECONOMICA.NET surse din mediul de afaceri. Mai mulţi proprietari de firme au semnalat această stare de fapt şi pentru a se plânge că afacerile lor au intrat în dificultate din cauza nerespectării obligaţiilor de plată de către statul rom

Sursele spun că de la ghişeele ANAF li s-ar fi zis că „nu vor vedea nici un ban în ianuarie pe TVA pentru că nu sunt bani”. 

Citeşte şi: BUGET 2017: Guvernul Grindeanu taie din contribuţia României la bugetul Uniunii Europene

ECONOMICA.NET a întrebat săptămâna trecută ANAF despre această situaţie, iar oficialii instituţiei au recunoscut că nu au făcut nici o plată în 2017, dar nu pentru că n-ar avea bani în Trezorerie, ci pentru că firmele mijlocii au fost trecute într-un nou sistem, după înfiinţarea în cadrul ANAF a Direcţiilor Regionale pentru contribuabili mijlocii.

Oficialii mai răspundeau săptămâna trecută că, în ciuda greutăţilor administrative, se vor face plăţi în contul TVA în zilele de vineri, 13 decembrie şi marţi 31 ianuarie. Vineri nu s-au rembursat bani, iar până la ora publicării acestui articol nu se luase încă o decizie dacă firmele vor primi maine banii cuveniţi.

Vistieria ţării a fost greu încercată de plăţile, inclusiv rambursări de TVA, făcute în ultimele zile ale guvernului Cioloş, acuză actualul partid de guvernământ. Guvernul PSD a reclamat imediat după preluarea mandatului că în bugetul ţării ar exista o gaură de 10 miliarde de lei.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.net