Cutremur Italia: Ministerul de Externe anunţă al şaselea român mort: un copil de 11 ani FOTO, VIDEO

Bilanţul victimelor care şi-au pierdut viaţa în urma seismului care a afectat centrul Italiei a ajuns la 267, potrivit agenţiei italiene ANSA. Din păcate, Ministerul de Externe anunţă că a fost confirmat decesul unui alt cetăţean român, astfel că la acest moment numărul cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în seism este de şase. De asemenea, alte 17 persoane sunt date dispărute, iar cinci sunt rănite.

25 aug. 2016, 05:38

UPDATE 11.48 Cea de-a şasea victimă de naţionalitate română care şi-a pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia este un copil de 11 ani. Micuţul a fost găsit joi seară sub dărâmături, în timp ce mama lui, găsită mai devreme, a fost operată într-un spital din Rieti, a declarat preotul Bogdan Gheorghică de la Parohia Ortodoxă „Sfântul Proroc Elisei” din Fermo, citat de Mediafax.

Copilul a fost găsit mort, joi seara, sub dărâmături, în Amatrice, la aproape 48 de ore de la primul cutremur.

Potrivit sursei citate, mama copilului, rănită în urma cutremurului, a fost găsită după circa şapte ore.

„Copilul era sub ruine din noaptea de marţi spre miercuri. Mama lui a fost găsită după circa şapte ore, rănită. Ne-a spus că în cele şapte ore cât a stat sub ruine nu a auzit eventuale strigăte ale copilului ei, care în momentul cutremurului se afla în camera sa”, a spus preotul Bogdan Gheorghică.

Potrivit acestuia, mama copilului a fost operată într-un spital din Rieti şi starea ei este stabilă.

Întrebat despre tatăl copilului, preotul a afirmat că deocamdată nu există informaţii despre acesta.


CUTREMUR ITALIA UPDATE 8.04: Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret că a fost confirmat cel de-al șaselea deces al unui cetățean român, survenit în urma seismului din Italia, și transmite sincere condoleanțe familiilor îndoliate.

Referitor la cei 5 cetățeni români răniți și internați în spitale din proximitate, medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol.

Continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

 

CUTREMUR ITALIA UPDATE 19.30: Bilanţul cutremurelor produse miercuri în centrul Italiei a ajuns la cel puţin 250 de morţi, zeci de persoane fiind în continuare dispărute, a anunţat joi seară Serviciul italian al Protecţiei Civile, citat de cotidianul Il Sole 24 Ore.

 

Potrivit ultimelor informații, numărul cetăţenilor români răniţi în urma cutremurului care a afectat regiunea centrală a Italiei a crescut la 5.

 

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor aflate în atenția Ministerului Afacerilor Externe este, până la acest moment, de 18 persoane. Verificările complexe sunt efectuate de echipele consulare mobile atât în baza informațiilor oficiale furnizate de către autoritățile italiene cât și a celor primite din partea familiilor celor dispăruți.

 

În continuare, echipele consulare mobile aflate pe teren acționează în mod coordonat, mențin legătura permanentă cu autoritățile italiene și întreprind toate demersurile necesare pentru a verifica şi confirma, pe toate canalele disponibile, situația persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute până la acest moment. Totodată, ambasadorul României în Italia se află la fața locului, coordonând acțiunile echipelor consulare mobile, asigurând, în același timp, contactul cu factorii de decizie, la nivel regional.

 

În cadrul demersurilor de asistenţă consulară, una dintre echipele consulare mobile s-a deplasat la mai multe adăposturi care găzduiesc cetățeni români afectați de seism, pentru a verifica situația acestora. Cu această ocazie au fost eliberate, pe loc și în regim de gratuitate, documente de călătorie celor care au solicitat repatrierea.

 

În cadrul acțiunilor complexe de protecție și asistență consulară, ministrul afacerilor externe a dispus activarea, de urgență, a Fondului special aflat la dispoziția Celulei de criză pentru suportarea costurilor aferente repatrierii corpurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în seismul produs în Italia, în măsura în care familiile şi/sau aparţinătorii direcţi vor solicita acest lucru.

 

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.


CUTREMUR ITALIA UPDATE 15.00: Protecţia Civilă italiană a revizuit în scădere bilanţul victimelor cutremurului din centrul Italiei, de la 247 la 241 de morţi, după ce una dintre cele mai afectate zone şi-a revizuit bilanţul, relatează The Associated Press.

Şefa operaţiunilor Protecţiei Civile Immacolata Postiglione a precizat că a revizuit în scădere bilanţul pe care l-a anunţat joi, în urma revizuirii bilanţurilor în zona Arquata din regiunea Le Marche.

Cea mai mare parte a victimelor – 195 – sunt din Amatrice şi  Accumuli, situate în regiunea Lazio, mai aproape de Roma.

Postiglione a subliniat că bilanţul este provizoriu şi că sunt în curs căutări.

Pe de altă parte, o poloneză care a supravieţuit cutremurului din centrul Italiei a declarat că nu va uita niciodată „murmurul diabolic al pereţilor care se mişcau”.

Ewa Szwajak a declarat joi pentru postul polonez TVN24 că ea şi soţul ei au fost treziţi, la Amatrice, de zguduituri şi un „zgomot teribil”. Ea şi-a luat fiul în vârstă de patru ani, l-a învelit, iar familia a ieşit din casă prin balcon.

„Ştiam că e un cutremur”, a spus ea. „Voi ţine minte până voi muri acest zgomot, murmurul diabolic al pereţilor care se mişcau”.

Szwajak a declarat că vecinii ei Sergio şi  Assunta şi fiul lor în vârstă de 13 ani nu au supravieţuit.

„Casa din faţă s-a surpat, iar noi am ieşit din balcon peste dărâmături. Dormitorul vecinilor noştri nu mai exista”, a declarat poloneza.

CUTREMUR ITALIA Update: 13:40  Încă trei români au murit în urma seismului din Italia, potrivit unui comunicat al MAE român. Patru români sunt răniţi şi 11 sunt daţi dispăruţi.

Noua evaluare a bilanțului victimelor a fost comunicată mass-media cu precizarea că acest cutremur, unul dintre cele cu consecințele cele mai tragice din ultimii ani din Italia, s-a soldat cu 190 de decese în regiunea Lazio și 57 de decese în regiunea Marche, potrivit Agerpres.

Citeşte şi CUTREMUR ITALIA: O tânără de 36 de ani din Dolj, printre morţi. Fiul acesteia este la spital

Seismul cu magnitudinea de 6,2 pe Richter a zguduit centrul Italiei miercuri, în jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT). Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, aflate între Roma și Perugia.

Citeşte şi Nicuşor Dan: La un cutremur precum cel din ’77 vor muri câteva mii de oameni

Potrivit Institutului Național de Vulcanologie și Seismologie, seismul s-a produs la o adâncime de 4,2 kilometri fiind urmat de câteva zeci de replici mai mari de trei grade. Cutremurul a fost resimțit și la Roma.

Joi dimineaţă, MAE de la bucureşti a confirmat decesul celui de-al doilea român în urma seismului din Italia.