Biopsia creşte şansele de vindecare în cancerul de piele. Vezi cum se face această analiză şi cât este de importantă

3000 de boli de piele și doar 5 tipuri de leziuni prin care acestea se manifestă. Este tabloul cu care se confruntă zilnic medicii dermatologi care trebuie să diagnosticheze de la cele mai simple cazuri de papilom până la cancerele agresive. În misiunea lor de mare folos este biopsia, investigație de rutină pentru centrele dermatologice de top.
Roxana Gagiu
23 nov. 2016, 09:45
Biopsia creşte şansele de vindecare în cancerul de piele. Vezi cum se face această analiză şi cât este de importantă

Biopsia de piele este o analiză ușoară care se face, de obicei, pe un mic punct de anestezie. Se recoltează fie o fâșiuță subțire de piele cu ajutorul unei lame speciale, fie un cilindru de piele din leziune cu ajutorul unui bisturiu rotund. În unele situații specifice, trebuie însă recoltată toată leziunea sau o parte din ea printr-o manevră de chirurgie mică. Pe cât posibil, se alege o zonă reprezentativă pentru diagnostic, dar cât mai camuflată din punct de vedere estetic.

Biopsia cutanata nu este invazivă precum cea care se face la nivelul organelor interne. În plus, orice semn al recoltării de țesut dispare cu totul în timp scurt. Deși mulți pacienți se tem când aud acest cuvânt, medicii îi sfătuiesc să nu refuze investigația.

„Un diagnostic corect te duce la o soluție corectă. Leziunile cutanate sunt foarte asemănătoare unele cu altele și foarte ușor de confundat. Se întâmplă adesea să crezi că e o leziune benignă, așa cum o dignostichezi clinic, la prima vedere, și în realitate să fie vorba de un melanom care seamănă cu un papilom sau un carcinom care seamănă cu o cheratoză seboreică. Diferența între leziune malignă și una benignă o stabilește examenul histopatologic. Sunt situații când nici acesta nu este sută la sută sigur și e nevoie de investigații suplimentare, de aici imunohistochimia și dezvoltările moderne ale specialității de anatomopatologie”, explică procedura medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Medicii spun că biopsia face diferența între vindecare și o viață presărată cu intervenții nereușite. Dovadă multe cazuri de pacienți care suferă ani în șir pentru că nu au primit din start cel mai bun diagnostic bazat pe o biopsie performantă.

„Îmi vine în minte o pacientă cu un banal carcinom localizat pe trunchi, operată de 16 ori. Asta pentru că nu a fost corect diagnosticată, deci nu a fost pus în evidență caracterul invaziv al leziunii și, apoi, nu a fost tratată corect. Știind că era un carcinom bazocelular invaziv, era importantă verificarea extinderii tumorii ca să scoți integral tumora” , spune dr. Leventer, care este deseori pusă în situația de a trata cazuri grave.

Astfel de situații pot fi evitate dacă persoanele cu probleme ale pielii nu refuză biopsia și iau calcul o a doua opinie medicală.

„O biopsie sigură, corectă se efectuează în laboratoare de histologie cu medici specializați. Deoarece uneori pot exista diferențe de interpretare, legiuitorul dă posibilitatea pacientului să-și ia piesa preparată și să ceară o a doua opinie în alt laborator. Situațiile incerte se pot întâlni și de aceea sunt și alte investigații necesare pentru elucidarea unui diagnostic”, afirmă specialista.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Condimentul care taie senzația de greață și te scapă de dureri abdominale. Are nenumărate proprietăți, dar românii nu prea îl consumă
Capital.ro
Traian Băsescu aruncă bomba. Cine făcea legea în România
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Avertisment de ultimă oră pentru toți românii care au card Revolut și cont de Facebook
Adevarul
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior sunt unice | FOTO
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Indemnizația pentru persoanele cu handicap va fi majorată cu 10% începând cu luna iunie 2024
Capital.ro
SE PLĂTESC 800 de lei de la primărie. S-a aflat exact cine va primi banii
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
VLADIMIR PUTIN, anunț PRIVIND RĂZBOIUL! RUSIA a DECIS
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'