BNR a majorat uşor prognoza de inflaţie. Isărescu: Creşterea salariilor se va reflecta în preţuri

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

09 mai 2018, 09:34
BNR a majorat uşor prognoza de inflaţie. Isărescu: Creşterea salariilor se va reflecta în preţuri

Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,5%, în 2018.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că majorarea salariilor este inevitabilă, dar se va reflecta în preţuri.

„Nu cred că cineva mai poate opri creşterile de salarii în România, putem doar să le temperăm. Banca Naţională nu se împotriveşte creşterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenţie şi iar atenţie. Cum vreţi să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile? Cum să oprim corupţia în spitale, dacă nu prin creşteri de salarii? Dar trebuie să fim atenţi, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piaţa muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în preţuri”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul I 2018, potrivit Mediafax.

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a oscila în jurul valorii de 5% pe parcursul trimestrelor II şi III 2018, urmând a se reduce începând cu trimestrul IV din 2018 beneficiind de în mod substanţial şi de manifestarea unor efecte de bază favorabile, atribuibile pentru anul curent, influenţei şocului de ofertă din ultima parte a anului 2017, iar pentru anul viitor, celor din prima parte a anului 2018.