BNR: Aproximativ 4 milioane persoane cu vârsta între 15 şi 64 de ani apţi de muncă, dar fără ocupaţie

Aproximativ 4 milioane persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă şi nici nu desfăşoară o activitate pe cont propriu, conform Raportului BNR asupra inflaţiei prezentat joi de guvernatorul Mugur Isărescu.

09 nov. 2017, 14:15
BNR: Aproximativ 4 milioane persoane cu vârsta între 15 şi 64 de ani apţi de muncă, dar fără ocupaţie

Acelaşi document indică faptul că doar 10% din populaţia inactivă ar fi disponibilă să muncească deşi nu caută o slujbă. Jumătate din populaţia inactivă se regăseşte în mediul rural.

Dintre cei care nu lucrează, 46% au doar studii gimnaziale, iar 50% au studii liceale şi postliceale sau o şcoală profesională, pe ambele categorii oferta fiind deja excedentară, consemnează documentul, a cărui concluzie este că gradul de necorelare între cerinţele angajatorilor şi oferta de forţă de muncă disponibilă se accentuează, iar structura populaţiei inactive limitează potenţialul de detensionare al pieţei muncii.

O treime din populaţia inactivă este reprezentată de persoane în vârstă, mai dificil de (re)integrat, iar dintre tineri, numai 80% sunt la şcoală, ceilalţi nefiind implicaţi în nicio activitate şcolară sau lucrativă.

Din rândul celor inactivi fluxul celor care intră sau care reintră în activitate este aproape nul în ultimii şase ani, mai indică raportul, arată News.ro.