Bolnavi internaţi pe coridor din lipsă de paturi. Dr. Ionac: Invit conducerea spitalului să aleagă pacienţii pentru internare

Cinci pacienţi erau internaţi, luni, pe holul Secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara, şeful clinicii precizând că acest lucru se întâmplă de trei ani, pentru că paturile sunt insuficiente. Pe de altă parte, directorul spitalului spune că subiectul a fost creat “artificial”.

22 ian. 2018, 17:50
Bolnavi internaţi pe coridor din lipsă de paturi. Dr. Ionac: Invit conducerea spitalului să aleagă pacienţii pentru internare

Medicul Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara, singura de acest gen din vestul ţării, se plânge că cele 27 de paturi ale clinicii sunt insuficiente. Începând cu anul 2015, pacienţii sunt internaţi nu doar în saloane, ci chiar şi pe coridorul clinicii. Doar luni, cinci bolnavi erau cazaţi pe hol.

Medicul Mihai Ionac a afirmat că a făcut numeroase sesizări conducerii spitalului, dar şi către Ministerul Sănătăţii, începând cu anul 2014, în speranţa că se vor aloca cel puţin opt paturi în plus, dar nu s-a întâmplat nimic.

„Nouă ne-ar ajunge un număr de 35-40 de paturi şi am făcut solicitări pentru suplimentarea lor încă din anul 2014, inclusiv la Minister. În anul 2017, au fost operaţi 1.800 de pacienţi în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară, peste 80% au avut nevoie de o intervenţie vasculară. Eu invit conducerea spitalului să vină în Policlinică sau în Urgenţe şi să facă triajul, să aleagă pacienţii pentru internare. Ceea ce nu înţelege conducerea spitalului este că medicina progresează”, a afirmat medicul Mihai Ionac, potrivit Mediafax.

Directorul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina, a declarat, luni, că potrivit unei analize realizate pe anul 2017, doar jumătate dintre pacienţi ar fi trebuit internaţi de urgenţă, restul putând fi programaţi. 

„Subiectul legat de internarea pacienţilor pe hol este creat artificial, tocmai pentru a distrage atenţia asupra unor evenimente pe care nu le doreşte să se propage, şi anume comportamentul pe care l-a avut vizavi de colegii mei de la blocul operator, şi nu numai. Avem un ordin de ministru care alocă un număr de 27 de paturi Secţiei de Chirurgie Vasculară. Este obligaţia medicului şef de secţie să gestioneze tratamentele, operaţiile şi internările în funcţie de numărul celor 27 de paturi existente. Cred că medicul Mihai Ionac practică un joc extrem de periculos, ca mersul pe sârmă, fără plasă dedesubt, pentru că continuă să ţină internaţi pacienţi pe coridoare, atât timp cât spitalul dispune de încă 180 de paturi de chirurgie, pe care pot fi internaţi aceşti pacienţi, dacă există o colaborare cu ceilalţi trei şefi de secţii de chirurgie”, a explicat Marius Craina.

Acesta îi atrage atenţia medicului Mihai Ionac că asemenea situaţii nu vor mai fi tolerate în cadrul spitalului.

Citeşte şi: Pană de curent la Spitalul Craiova: activitatea de urgenţă perturbată grav, operaţii întrerupte şi oameni blocaţi în lift