Bolnavii de cancer din Braşov, puşi pe drumuri după ce secţia de Radioterapie a fost închisă

Bolnavii de cancer din Braşov trebuie să meargă la Cluj, Iaşi sau Bucureşti pentru tratamentul gratuit, după ce, de mai bine de cinci ani, secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean a fost închisă, singurul centru care are accelerator de particule în judeţ fiind privat.

25 iul. 2017, 06:07
Bolnavii de cancer din Braşov, puşi pe drumuri după ce secţia de Radioterapie a fost închisă

Dacă nu au bani pentru radioterapie în sistem privat, bolnavii de cancer din Braşov aşteaptă două-trei luni să ajungă la centrele de stat din Cluj, Iaşi sau Bucureşti, pentru a beneficia de terapie gratuită, iar aşteptarea de multe ori face diferenţa dintre viaţă şi moarte, scrie Mediafax.ro.

În timp ce oamenii mor, autorităţile locale şi cele centrale par să se contrazică: pe de o parte, reprezentanţii judeţului Braşov, care ar trebui să construiască un buncăr în care să funcţioneze acceleratorul de particule, spun că mai întâi aşteaptă dovada că aparatul va ajunge la ei şi apoi vor construi adăpostul, în timp ce reprezentanţii Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii, au fost informaţi că o condiţie pentru care Braşovul ar primi un aparat de radioterapie ar fi construirea unui buncăr special.

Consiliul Judeţean din Braşov a promis în ultimii ani că va construi un buncăr pentru găzduirea aparatului de radioterapie, un accelerator de particule liniar, care are nevoie de condiţii speciale de depozitare.

Potrivit ultimelor promisiuni, toamna aceasta ar fi trebuit să fie redeschisă secţia de radioterepie a Spitalului Judeţean, după cinci ani. Investiţia era estimată la suma de 400.000 de lei, dar buncărul nu a fost construit niciodată, iar aparatul care ar putea salva viaţa a sute de oameni întârzie să ajungă la Braşov.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, a declarat că buncărul va fi construit după ce autorităţile judeţene vor avea certitudinea că aparatul va fi achiziţionat de Ministerul Sănătăţii.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Braşov, Daniela Neculoiu, a declarat, la rândul său, că nu are informaţii că la Braşov ar ajunge un accelerator liniar de particule, necesar radiotearpiei. Potrivit acesteia, fostul aparat de radioterapie a fost dezafectat şi urmează să fie transportat şi scos din buncărul fostei Secţii de Radioterapie, închisă în anul 2012, după ce s-a defectat. De atunci, se tot aşteaptă dotarea spitalului cu un nou aparat de radioterapie, care să deservească nu doar Braşovul, ci şi judeţele limitrofe.

Autorităţile locale sunt contrazise de reprezentanţii Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a fi adus la Braşov un accelerator de particule.

Statisticile arată că în România reţeaua de radiotearpie stat-privat acoperă doar 27% din necesar, iar 130 de oameni mor zilnic de diferite forme de cancer, deşi ar avea şanse reale de supravieţuire.

Citeşte şi Secţia de sterilizare a Spitalului de Copii din Braşov funcţionează cu aparatură veche de 30 de ani