BOMBĂ ECOLOGICĂ. Primarul Tudorache cere închiderea gropii de gunoi de la Chiajna: „Vreau o centrală de cogenerare”

BOMBĂ ECOLOGICĂ. Groapa de gunoi de la Chiajna a ajuns un coşmar nu numai pentru locuitorii din zonă, ci şi pentru bucureştenii din sectoarele 1 şi 6 din Capitală. Mirosul toxic emanat, ce este plimbat de vânt mai ales în zona de Vest a Bucureştiului, face ca zeci de mii de locuitori să nu mai poată sta acasă cu geamul deschis, de primăvara până toamna. Din cauza reclamaţiilor făcute de cetăţeni, Primăria Sectorului 1 a anunţat că a cerut închiderea gropii de gunoi de la Chiajna şi construcţia unei centrale de cogenerare care să producă energie termică şi energie electrică din gunoaie. 

12 iul. 2016, 09:49
BOMBĂ ECOLOGICĂ. Primarul Tudorache cere închiderea gropii de gunoi de la Chiajna: „Vreau o centrală de cogenerare”

BOMBĂ ECOLOGICĂ. „Este o problemă stringentă în Sectorul 1. Oamenii se plâng datorită mirosului în anumite perioade ale zilei. Noi am făcut hârtii către Garda de Mediu şi ideal ar fi să putem închde groapa. Cum fac ei acum înseamnă că nu îşi fac treaba, procedurile de izolare a stratului de gunoi”, a declarat pentru RomaniaTV.net primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, care a precizat că a primit foarte multe sesizări de la cetăţeni pe această problemă încă din campania electorală.

Groapa de gunoi de la Chiajna funcţionează din anul 2000, însă problemele reclamate de bucureşteni au început să apară, tot mai des, în ultimii ani. Astfel, deşi dezvoltatorii imobiliari au vândut terenuri în zonă la preţuri mari pentru că ar fi departe de poluarea din oraş, tocmai poluarea aerului îi face acum pe oameni să regrete acest lucru. 

Sectorul 1 vrea să construiască o centrală de cogenerare în locul gropii de gunoi de la Chiajna

BOMBĂ ECOLOGICĂ. În ciuda nenumăratelor plângeri făcute de oameni, Garda de Mediu nu a făcut decât să dea amenzi proprietarilor gropii de gunoi de la Chiajna. Groapa de gunoi Chiajna Rudeni face parte din complexul S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL şi a început să funcţioneze încă de acum 16 ani ca o rampă „ecologică”. Între timp însă, locuitorii din zonă şi nu numai spun că aceasta a devenit un adevărat focar de infecţie, o bombă ecologică chiar lângă Bucureşti.

De aceea, edilul Sectorului 1 spune că va face demersurile necesare pentru construcţia unei centrale care să producă energie termică şi energie electrică din gunoaie. „Este un proiect pe care vreau să îl fac cu oraşul Chitila. Vreau să mă asociez cu oraşul Chitila şi să facem o centrală de cogenerare pe fonduri europene. Centrala de cogenerare ar rezolva şi problema gropii de gunoi şi ar asigura încălzire şi curent electric. Noi avem banii şi posibilităţile, Chitila are terenul. Asta e dorinţa mea şi sper ca în mandatul meu să rezolv această problemă a gunoiului din Sectorul 1”, a explicat primarul Dan Tudorache care a adăugat că a avut o discuţie de principiu cu autorităţile din Chitila care s-au arătat interesate de proiect. „Şi alte sectoare ar putea să arunce gunoiul acolo”, a menţionat edilul Sectorului 1. 

Groapa de gunoi de la Chiajna: o adevărată bombă ecologică și un focar de infecție datorită mirosului toxic şi insuportabil degajat

BOMBĂ ECOLOGICĂ. În prezent, la Chiajna se pare că instalaţia de producere a biogazului nu mai respectă parametrii de lucru asumaţi, astfel că mirosurile insuportabile îi exasperează pe locuitori aproape în orice anotimp. O altă problemă găsită de autorităţi ar fi că gunoiul nu este depozitat conform normelor de mediu, iar incinerarea nu rezolvă mare lucru. 

Problema gropii de gunoi de la Chiajna a fost adusă în atenţia autorităţilor, recent, şi de deputatul Diana Tuşa, prima nominalizare a PNL pentru fotoliul de primar la Sectorul 1 la alegerile din acest an, poziţie cedată ulterior de partid în favoarea lui Alexandru Nazare. Tuşa a transmis în iulie o scrisoare deschisă, atât în atenţia premierului Dacian Cioloş, cât şi a ministrului Mediului Cristiana Paşca Palmer şi primarului general Gabriela Firea. 

„Mă adresez pe această cale pentru a vă semnala o problemă de mediu deosebit de gravă cu care se confruntă locuitorii Capitalei, în mod special cei din Sectoarele 1 și 6, și anume Groapa de gunoi Rudeni – Chiajna, județul Ilfov, o adevărată bombă ecologică și un focar de infecție datorită mirosului toxic şi insuportabil degajat, miros care afectează mai mult de o treime din cartierele capitalei europene, București.

Deși, de-a lungul ultimilor ani, autoritățile locale, numeroase ONG-uri, precum și zeci de mii de bucureșteni, prin petiții directe sau inițiate în mediul on-line, au cerut în mod repetat soluționarea acestei probleme, lipsa de acțiune a factorilor decidenți a condus la degradarea situației, aceasta devenind de nesuportat.

Indiferent de anotimp, dar cu precădere în sezonul cald, în funcție de intensitatea vântului, aerul întregii zone cuprinse între cartierele Chitila – Bucureștii Noi – Pajura – 1 Mai – Grivița – Băneasa – Crângaşi şi Militari este puternic poluat, pestilențial, uneori chiar irespirabil, ceea ce denotă faptul că normele impuse de legislația de mediu NU sunt respectate de societățile care au ca obiect de activitate colectarea, depozitarea, reciclarea și incinerarea deșeurilor.

Mai mult decât atât, deși Garda de Mediu a constatat că deșeurile sunt depozitate în spații deschise, neacoperite sau direct pe sol, cu nerespectarea obligațiilor impuse de lege, acele societăți își desfășoară activitatea în continuare, afectând grav calitatea mediului înconjurător și sănătatea oamenilor.

Având în vedere planul de reforme anunțat de domniile voastre, îmi exprim convingerea că pe agenda dumneavoastră se va regăsi și acest subiect de maximă importanță pentru cetățenii din București și că veți lua DE URGENȚĂ măsuri astfel încât să fie eliminat disconfortul creat de această problemă de mediu cu impact direct asupra sănătății a sute de mii de bucureșteni”, se menţionează în scrisoarea deschisă.