Borc: Ministerul Economiei trebuie să renunţe la administrarea companiior de stat

Ministerul Economiei trebuie să renunțe la administrarea întreprinderilor de stat, care au directori generali mai bine plătiți decât miniștrii pentru a le conduce, să își asume rolul de integrator și să pună bazele strategiei de dezvoltare a economiei românești, susține ministrul de resort, Costin Borc.

24 feb. 2016, 13:51
Borc: Ministerul Economiei trebuie să renunţe la administrarea companiior de stat

„De când sunt ministru refuz orice conversație cu un director general de întreprindere de stat, legată de guvernarea acelei întreprinderi. Un director general este plătit să conducă acea întreprindere, nu ministrul trebuie să decidă. Există reprezentanți ai statului în AGA, se dau direcții CA prin AGA, și oamenii (directorii — n.r.) sunt de câteva ori mai bine plătiți decât un ministru ca să gestioneze acea întreprindere și, dacă sunt mai bine plătiți, trebuie să fie și responsabili pentru ce gestionează”, a declarat miercuri ministrul Borc în cadrul unei conferințe de specialitate.

Potrivit acestuia, din păcate, Ministerul Economiei nu joacă rolul de integrator pe care îl joacă în alte state europene și acest rol de integrator lipsește din viața economia românești. „Ministerul a ajuns astăzi să fie mai degrabă un administrator al companiilor de stat, de multe ori ineficient și cu performanțe discutabile. Temele de interes pentru România nu s-au regăsit pe agenda europeană, Ministerul Economiei nu a propus aceste teme pe agenda europeană”, a subliniat ministrul de resort.

El susține că obiectivul său este acela de a reda Ministerului Economiei rolul pe care ar trebui să îl aibă într-o economie sănătoasă, însă trebuie să rezolve și problema salarizării reduse din minister, neglijată tocmai din cauza faptului că unii directori din instituție participă și la Adunările Generale ale Acționarilor sau la Consiliile de Administrație ale companiilor din subordinea ministerului pentru a-și rotunji veniturile.

„Nivelul de profesionalism depinde și de o remunerare corectă, acordată în baza unor criterii de performanță. Mă lupt să îmbunătățesc nivelul de salarizare din minister. Există niște măsuri care au creat niște conflicte de interese extraordinare: participarea personalului din minister la AGA sau în CA în așa fel încât directorii din minister, câte o dată, nu înțeleg prea bine pe cine reprezintă: compania sau ministerul. Iar aceste conflicte de interese creează o dependență a personalului din minister de administrarea companiilor de stat, pentru că acolo își regăsesc acele venituri de care au nevoie ca să trăiască decent și a fost un dezinteres față de nivelul de salarizare din minister”, a explicat Borc.

Astfel, Ministerul trebuie să lase rolul de administrator al societăților de stat și să aplice principiile de bună guvernanță care sunt absolut necesare rolului unei construcții economice sustenabile, susține ministrul. În opinia sa, conflictul de interese reprezintă o frână în dezvoltarea companiilor, pe de o parte, iar oamenii din minister care se ocupă și de acestea nu au timp să se ocupe de ce trebuie în Minister.