BUCUREŞTI – CENTENAR: Biserica Mântuleasa, unică prin pictura ei interioară

În 1734, Maria Mântuleasa a ridicat aici, această biserică, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. 

23 apr. 2018, 16:18
BUCUREŞTI – CENTENAR: Biserica Mântuleasa, unică prin pictura ei interioară

MATERIAL REALIZAT ÎN CADRUL „BUCUREȘTI – CENTENAR” – PROGRAM CULTURAL DERULAT DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI PRIN ADMINISTRAȚIA MONUMENTELOR ȘI PATRIMONIULUI TURISTIC.

„Acest clopot s-a făcut cu ajutorul enoriaşilor, din materialul capturat de armata română în luptele cu ungurii la Tisa, când s-a ocupat şi Budapesta în anul 1919” scrie pe clopotul frumoasei biserici Mântuleasa, fapt care te aruncă cu gândul la o istorie pe care nu ştii cum să o legi de cea a bisericii.

În 1734, Maria Mântuleasa a ridicat aici, această biserică, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Frumuseţea aparte a lăcaşului a dat şi numele mahalalei, fapt rar, biserica preluând de obicei numele zonei. Pictura exterioară o apropie de Mânăstirea Horezu, care a dat un adevărat stil naţional. Ceea ce o face unică este pictura interioară, obiect de admiraţie, care prezintă o particularitate rară de ordin iconografic. Stâlpii sunt împodobiţi cu vrejuri de viţă de-vie, frunze şi struguri din care ciugulesc păsări. Biserica Mântuleasa a împodobit şi imaginarul zonei, printre personalităţile care au făcut-o celebră fiind şi Mircea Eliade. În nuvela fantastică „Pe strada Mântuleasa”, Eliade scria că aceasta era un loc magic, cu multe pivnițe vechi, despre care spunea că erau „portaluri către universuri paralele”.v