Bugetul Curţii Constituționale pe anul 2017, mai mare decât în 2016

Proiectul de buget pe anul 2017, prezentat de Ministerul de Finanţe, estimează o creştere economică de 5,2%, revizuită în scădere faţă de programul de guvernare al PSD, care estima 5,5%, iar deficitul este prognozat la 2,9% din PIB de către Guvern, faţă de cele 2,7 procente promise de social-democraţi, în timp ce şi inflaţia este revizuită în creştere. Ministerul Educaţiei primeşte în 2017 mai puţini bani decât în 2016, deşi PSD promitea o creştere, ca şi în cazul Ministerului Apărării.
Iulian Tudor
23 ian. 2017, 10:49
Bugetul Curţii Constituționale pe anul 2017, mai mare decât în 2016

Programul economic al PSD, prezentat de Liviu Dragnea în timpul campaniei electorale, estima creşterea economică a României la 5,5%, iar programul de guvernare transmis Parlamentului prevedea un ritm susţinut de 5,5% pentru întreaga perioadă 2017-2020. 

În proiectul de buget prezentat public de Ministerul de Finanţe, creşterea economică este prognozată la 5,2%, cu un PIB de 815,195 miliarde de lei.

O altă diferenţă apare la calcularea deficitului. Social-democraţii s-au angajat ca acesta să fie ţinut la aproximativ 2,7% din PIB, sub ţinta impusă de UE, de 3%. Guvernul prevede însă un deficit estimat de 2,96% din PIB pe cash şi de 2,99% în sistem european. Programul de guvernare al PSD nu precizează în ce sistem a fost calculat deficitul de către social-democraţi.

Sunt diferenţe între cele două documente şi la capitolul venituri/cheltuieli, însă ele sunt minore. Astfel, social-democraţii doreau cheltuieli de 275,6 miliarde lei şi venituri de 253,7 miliarde lei. Proiectul de buget este construit pe cheltuieli de 278,8 miliarde şi venituri de 254,7 miliarde lei.

PSD se angaja ca inflaţia să rămână la un nivel de 1,2% în 2017, însă proiectul de buget estimează o inflaţie medie anuală de 1,4%.

Apar diferenţe şi la nivelul salariul mediu brut: 3.100 lei promis de PSD, faţă de 2,274 lei în proiectul de buget, însă diferenţa ar putea fi explicată prin faptul că social-democraţii au trecut în programul de guvernare un salariu mediu brut, faţă de Guvern, care a prezentat calculul în net.

Cele două documente se angajează la o creştere similară a numărului de angajaţi, de 4,1-4,3%.

În privinţa ordonatorilor de credite, Ministerul Educaţiei avea, în programul PSD, o suplimentare de 5,4 miliarde de lei, însă proiectul de buget prevede cu 7,89% mai puţin decât anul trecut.

La Sănătate, PSD promitea 5,3 miliarde în plus, însă creşterea efectivă este de circa 400 de milioane de lei. 

Creşterea de 4,5 miliarde de lei promisă se regăseşte însă la Ministerul Transporturilor.

Bugetul Ministerului Apărării scade însă cu 2,2%, respectiv aproximativ 200 de milioane de lei, faţă de creşterea promisă de 4,8 miliarde de lei.

Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget de 11,02 miliarde lei, care reprezintă 1,35% din PIB, arată datele din anexele bugetare pe ministere. Cu toate acestea, Guvernul susţine că va aloca, pentru Apărare, 2% din PIB în 2017. „În 2017, Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB”, arată un comunicat al Ministerului Finanţelor, fără a da detalii şi fără a explica diferenţa dintre acest procent şi bugetul efectiv alocat ministerului. Totuşi, cheltuielile pentru Apărare includ, pe lângă bugetul alocat efectiv ministerului, şi credite de angajament, prin care Armata poate finanţa cheltuieli de înzestrare, în principal.

Acolo unde PSD a promis că va tăia, au fost înregistrate creşteri, potrivit proiectului de buget. Astfel, Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să aibă, la bugetul Acţiuni generale, un minus de 1,5 miliarde de lei, însă primeşte aproximativ 1,5 miliarde de lei în plus.

La Ministerul Comunicaţiilor, bugetul ar fi trebuit tăiat cu 280 de milioane de lei, potrivit promisiunilor din programul de guvernare, însă instituţia primeşte aproape 600 de milioane în plus.

Sunt însă tăieri la Ministerul Economiei, aşa cum s-a promis, dar şi la Secretariatul General al Guvernului.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie