Ca-n Evul Mediu, sate fără curent electric. Copiii învaţă la lumânare, bătrânii rămân prizonieri în întuneric VIDEO

Ca-n Evul Mediu. Aşa trăiesc oamenii dintr-o comună clujeană. Sătenii nu au aprins în viaţa lor un bec şi asta pentru că nu au curent electric. Elevii învaţă la lumânare, iar bătrânii rămân prizonieri în propriile case, imediat ce apune soarele.

09 iun. 2017, 09:19
Ca-n Evul Mediu, sate fără curent electric. Copiii învaţă la lumânare, bătrânii rămân prizonieri în întuneric VIDEO

De zeci de ani, în comuna clujeană Călăţele, generații la rând nu au ştiut ce înseamnă să ai curent electric. De cum apune soarele, oamenii aprind lămpile de petrol. Sătenii se simt prizonieri în propriile case.

„Aici suntem izolaţi. Nici drumul nu ne deschideau. Am pus caii la plug şi aşa am deschis drumul”, spune o femeie din sat.

„Numai la lampă, la lumânare. N-avem un frigider. De ce nu se poate să bage un km curent? Să pună 7-8 stâlpi. De 25 de ani ne tot promit. Numai cu promisiunile rămân”, spune un bărbat.

Chiar dacă a trăit o viaţă întreagă în întuneric, o bătrână a ajuns la capătul răbdării. Şi-ar dori ca cel puţin în ultimii ani din viaţă să se bucure de beneficiile curentului electric.

„Am făcut cerere, am fost pe la Cluj, am plătit 750 de mii de lei. Oameni răi, oameni care nu ar trebui să aibă nicio judecată. Nu ştiu nici de Dumnezeu, nici de lege, nici de nimic. Merg pe drum şi le e bine. Au curent, au apă, au toate condiţiile. E simplu pentru care pot, dar pentru care nu pot?”

Potrivit România TV, Primăria Călățele a obținut patru avize de la Electrica, pentru patru tronsoane care au nevoie de electricitate în Călățele Pădure. Banii veniți de la Consiliul Judţean Cluj ajung doar pentru două tronsoane. Asta însemană că, oamenii vor trăi tot în beznă.