Cadouri pentru nababi: Egiptul a retrocedat două insule Arabiei Saudite

Decizia Egiptului de a retroceda Arabiei Saudite două mici insule din largul peninsulei Sinai a provocat proteste pe rețelele de socializare egiptene și în presa din Egipt.
Filip Stan
12 apr. 2016, 15:47
Cadouri pentru nababi: Egiptul a retrocedat două insule Arabiei Saudite

Neașteptata hotărâre a regimului de la Cairo privește insulele nelocuite Tiran și Sanafir și a fost anunțată sâmbătă în timpul vizitei istorice efectuate în Egipt de regele Salman al Arabiei Saudite, când suveranul saudit a promis gazdelor sale investiții faraonice.

Trei zile mai târziu, comentatorii posturilor de televiziune, controlate de regimul președintelui Abdel Fattah al-Sissi, continuă să își manifeste mânia față de gestul acestuia, reacții similare fiind înregistrate și pe rețelele de socializare, potrivit Agerpres.

Internauții acuză guvernul că a cedat aceste două insule din Marea Roșie pentru a primi în schimb susținerea autorităților de la Riad.

„Noi nu avem probleme cu cel care cumpără, el își cunoaște interesul, noi avem probleme cu cel care vinde’, a scris pe Twitter celebrul umorist egiptean Bassem Youssef, sugerând ironic puterii de la Cairo să vândă și piramidele, care ar valora mai mult, eventual să ofere cumpărătorului și două statui drept cadou.

Reacționând în fața criticilor, guvernul egiptean susține că aceste insule ar aparține de fapt saudiților și ar fi situate în apele teritoriale saudite, iar Arabia Saudită ‘a cerut Egiptului în anul 1950 să asigure protecția lor’.

Citeşte şi Arabia Saudită ar putea rămâne fără bani până în 2020

Pentru egipteni, insulele Tiran și Sanafir au o importanță mai degrabă simbolică legată de cele patru războaie pe care țara lor le-a purtat cu Israelul. Situate strategic la intrarea în golful Aqaba, ele permit controlul accesului în portul israelian Eilat prin strâmtoarea Tiran.

Închiderea acestei strâmtori de către fostul președinte egiptean Gamal Abdel Nasser a precipitat declanșarea războiului israeliano-arab din anul 1967, când Israelul a ocupat peninsula Sinai precum și cele două insule strategice. Acordul de pace semnat la Camp David în anul 1979 a permis Egiptului să-și recupereze teritoriile, cu condiția să nu disloce trupe acolo.

Arabia Saudită s-a angajat acum să respecte toate acordurile care privesc cele două insule, dar transferul lor trebuie aprobat și de Parlamentul egiptean.

Guvernul de la Cairo mai argumentează că fostul președinte Hosni Moubarak a semnat în anul 1990 un decret ce prevede retrocedarea celor două insule și a informat atunci și ONU. Însă un profesor egiptean de științe politice remarcă faptul că atât Moubarak, cât și al-Sissi au păstrat secrete negocierile pentru retrocedarea insulelor, iar dobândirea lor de către Arabia Saudită răspunde aspirațiilor acesteia de a deveni prima putere a Orientului Mijlociu.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Greșeala care îți strică cuptorul cu microunde. Niciodată să nu-l cureți cu acest lucru
Capital.ro
UNGURII, la ani lumină de România. Deja nu se mai poate face NIMIC, totul s-a decis
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Taxa care scade cu 50%! Anunțul făcut de Guvern
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de la o unitate NATO! Anchetatorii au făcut descoperiri surprinzătoare
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins mult prea devreme. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Dezvăluiri alarmante despre conținutul real al mezelurilor: Fabricile folosesc ingrediente de calitate inferioară pentru profit mai mare
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'