CALCULATOR SALARIU 2018: Cât trebuie să crească brutul pentru a nu-ţi scădea netul. TABEL cu costurile patronale comparative

În 2018, salariul minim brut va crește, firmele fiind îngrijorate de o majorare a costurilor totale cu forța de muncă. De fapt, această majorare este datorată, în mare, transferului contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) în sarcina exclusivă a angajaților, astfel că salariul net va rămâne cam același. Concret, angajatorii vor plăti mai mult pentru salariații cu minimul brut, dar mai puțin pentru ceilalți.  

16 nov. 2017, 07:37
CALCULATOR SALARIU 2018: Cât trebuie să crească brutul pentru a nu-ţi scădea netul. TABEL cu costurile patronale comparative

Pentru a demostra practic acest lucru, vom analiza mai jos situația unui angajat plătit, în acest moment, cu un salariu net de 3.500 de lei.

Astfel, pentru a asigura în prezent acest câștig net, angajatorul trebuie să suporte un cost total cu forța de muncă de aproximativ 6.126 de lei (valoarea poate înregistra mici oscilații, în funcție de domeniul de activitate al angajatorului, acest lucru afectând, în prezent, nivelul coeficientului pentru accidentele de muncă, o contribuție socială a angajatorului).

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru a-i putea plăti același salariu net de 3.500 de lei, angajatorul va trebui să mărească salariul brut al angajatului. Situația este expusă mai jos:

Cu toate că salariul brut va crește față de situația actuală pentru a asigura plata aceluiași salariu net (de la 4.990 de lei la 5.983 de lei), costurile totale suportate de angajator pentru forța de muncă nu vor crește, ele înregistrând chiar o ușoară scădere.

Astfel, costurile totale cu forța de muncă pentru un salariu net de 3.500 de lei vor înregistra o scădere de la 6.123 de lei, nivelul înregistrat în prezent, la 6.118 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Detalii pe avocatnet.ro