Calimente: În România nu există riscul unor atentate în acest moment. Ce spune despre fluxul migrator

În România nu există riscul producerii unor atentate teroriste, a declarat marți președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SIE, Mihăiță Calimente, după întâlnirea membrilor acestui for cu șeful Serviciului de Informații Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu.
Iulian Tudor
24 nov. 2015, 12:25
Calimente: În România nu există riscul unor atentate în acest moment. Ce spune despre fluxul migrator

„În acest moment, pentru România nu există riscul unor atentate sau a unor lucruri grave care s-ar putea întâmpla. Se menține o stare de atenție spre ceea ce se întâmplă și, în general, spun eu Serviciul și-a făcut datoria, neîncurajând în țările de origine migranții să vină spre România”, a spus Calimente, la Parlament.

Potrivit acestuia, gradul de alertă în România este albastru precaut. Calimente a apreciat că, odată cu rezolvarea situației din Siria, se va reuși și „liniștirea” atentatelor la nivel european.

Președintele Comisiei a precizat că discuțiile cu șeful SIE au vizat și bugetul instituției. În context, el a arătat că forul pe care îl conduce va sprijini solicitările SIE în cazul bugetului instituției dacă vor exista solicitări.

Citeşte şi: Premierul Dacian Cioloş despre riscul unui atentat terorist în România: „E bine să fim pregătiţi”

„Dl Mihai-Răzvan Ungureanu ne-a spus că a văzut proiectul de buget și că sumele prevăzute acolo le consideră suficiente și, cheltuite cu chibzuință, pot satisface cerințele Serviciului”, a arătat Calimente.

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SIE, Mihăiță Calimente, consideră faptul că România nu este în Schengen nu îi încurajează pe imigranți să vină momentan spre țara noastră, într-un timp previzibil. În opinia lui, fluxul migrator, în această perioadă, va rămâne destul de ridicat.

„Ritmul migrației nu a scăzut și nici nu se întrevede, fiind chiar condiții de iarnă, ca fluxul să scadă pentru că se gândesc că la un moment dat Germania va spune stop și va închide granițele și atunci și cei care sunt pe drum vor să ajungă acolo și fluxul migrator, chiar dacă vremea se strică, va rămâne destul de ridicat”, a afirmat Calimente, la Parlament, la finalul unei întâlniri cu directorul SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu.

Întrebat ce se întâmplă cu refugiații care ar fi trebuit să vină în România în luna noiembrie, el a spus că, din punctul său de vedere, aceștia nici nu vor veni prea curând, pentru că ”nu pot fi aduși cu forța”.

„S-a încercat identificarea lor în Italia, dar nu s-a reușit pentru că acolo sunt liberi, nu sunt lagăre sau niște centre unde nu pot circula. După părerea mea, dar asta este o părere personală, nici nu vor veni prea curând, pentru că ei nu pot fi aduși cu forța. În mod sigur a pleca din țări cum sunt Italia și Grecia, care sunt în Spațiul Schengen, și a venit într-o țară care nu e în Spațiul Schengen — sunt oameni informați, sunt oameni care știu despre ce este vorba și probabil că nu doresc să vină în România”, a spus Calimente.

Comisia parlamentară comună pentru controlul activității SIE a avut marți o întâlnire cu directorul Serviciului de Informații Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, temele discutate fiind legate de situația din Siria și migranții.

„A fost o discuție interesantă în care ni s-au prezentat principalele elemente ale conflictului din Siria, în acest moment, și care sunt posibilele evoluții ale acestui conflict și, de asemenea, o evaluare în legătură cu posibila ajungere a rutelor de migrație spre România — lucru care nu a fost confirmat de cei de la Agenție. Există posibilitatea ca fluxurile migratorii să meargă către Europa Centrală și Europa Vestică pe rutele pe care le știm deja, iar condițiile geografice și faptul că nu suntem în Schengen nu îi încurajează pe migranți să vină momentan spre România, într-un timp previzibil. Pentru că atâta timp cât sunt deschise rutele care funcționează la ora actuală prin Balcani spre Europa Centrală și de Vest nu există nicio tentație de a veni spre România”, a arătat Calimente.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Vestea dimineții pentru toți românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Incendiu devastator la un atelier de tâmplărie din Aiud: 16 persoane au fost evacuate, după ce focul s-a răspândit la o pensiune și o locuință
Capital.ro
SERVICIU MILITAR în România. Legea se pregătește chiar acum: Nu este o chestiune simplă
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care au analizat "monstrul marin"
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
AMENDĂ de 4.500 de lei dacă FACI asta! E total INTERZIS!
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'