Călin Popescu Tăriceanu: Ne îndreptăm către o republică a procurorilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni seară, la România TV, că Direcţia Naţională Anticorupţie "vrea să instituie un control asupra Executivului" şi că România se îndreaptă către "o republică a procurorilor".

27 feb. 2017, 19:17
Călin Popescu Tăriceanu: Ne îndreptăm către o republică a procurorilor

„Ceea ce astazi are loc in Romania, nu este o disputa intre doua grupari, cei care doresc sa continue lupta impotriva coruptiei si altii care, chipurile, se opun. Este vorba despre ceva mult mai grav, este vorba despre o batalie pentru putere intre institutiile ilegitime si nedemocratice, care au acaparat puterea in ultimii ani si cele democratice, Parlament, Guvern, care reprezinta optiunea si votul cetatenilor. DNA vrea sa instituie in control asupra Executivului. Se dovedeste ca nu am gresit cand am spus ca ne indreptam catre o republica a procurorilor”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, la România TV.

Seful Senatului a mai precizat că decizia de luni a Curţii Constituţionale „repune lucrurile in matca lor naturala si legitima”. 

„Este foarte grav daca ne bucuram ca revenim la normalitate. Va trebui sa asteptam motivarea deciziei Curtii, care va tre sa puna extrem de bine la punct actiunea unora care fac parte din structurile de ancheta penala. Cred ca nu exista tara europeana in care sa asistam la astfel de actiuni ale procurorilor asupra Guvernului”, a mai spus Tariceanu.

Procurorii DNA au dispus disjungerea și declinarea la PÎCCJ a anchetei privind OUG 13 sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni, printre care se numără prezentarea cu rea-credință de date inexacte Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, și favorizarea făptuitorului.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție au dispus clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea de folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Curtea Constituţională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.