Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Muncii. Olguţa Vasilescu: Aţi cam greşit adrisantul! UPDATE

Camera Deputaţilor dezbate, luni după-amiază, moţiunea simplă a PNL intitulată "Lia Olguta Vasilescu - Ministrul Minciunii şi al Injustiţiei Sociale". Olguţa Vasilescu a susţinut, de la tribună, că, dacă elimină invectivele şi cifrele nereale din text, nu mai rămâne nimic din moţiune şi a spus că multe critici vizează de fapt Ministerul Finanţelor, adăugând: ”Aţi cam greşit adrisantul!”

19 feb. 2018, 15:02
Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Muncii. Olguţa Vasilescu: Aţi cam greşit adrisantul! UPDATE

UPDATE.  În opinia USR, Lia Olguţa Vasilescu este nepregătită, dovada fiind ordonanţele de urgenţă care „cârpesc” cadrul legal.

Pe lângă faptul că e nepregătită, doamna Olguţa Vasilescu este incompetentă. Nici când se discuta legea salarizăii în Comisia de muncă, nici până azi nu are habar de efectele acestei legi şi a altora care vin la pachet. Dacă ar fi fost competentă, nu ar fi fost nevoie de o serie de ordonanţe de urgenţă care să cârpească cadrul legal. Dacă ar fi fost competentă, ar putut să prezinte studiul de impact a ceea ce se află în fatsmagoriile la legea salarizării. Nici până în ziua de astăzi acest lucru nu l-a putut face (…)”, spune deputatul USR Cristian Seidler.

UDMR a acuzat PNL că prin depunerea moţiunii dimple împotriva ministrului Muncii creează o dispută politică, fără a nega însă problemele cu care se confruntă cetăţenii.

„Considerăm că prin acest demers (depunerea moţiunii simple – n.r.), PNL creează o dispută politică, folosindu-se de intrumente politice. Într-adevăr, Ministerul Muncii se confruntă cu probleme, trebuie să discutăm pe larg despre problemele reale cu care se confruntă cetăţenii şi să propunem soluţii viabile pentru acestea (…) ”, a declarat deputatul UDMR Eva Csep.

Reprezentantul aLDE Mihai Niţă a susţinut că nu se poate spune că lucrurile au funcţionat perfect, dar a amintit că actuala guvernare e promovat legea salarizării unice, pentru a diminua discriminările.

„Afirmaţi că două milioane de români au salariile diminuate sau chiar că au pierdut salariile. Sunteţi total dezinformaţi. Nu putem spune că lucrurile au funcţionat perfect, dar actuala guvernare PSD-ALDE a avut în vedere promovarea unei legi a salarizării unice pentru a diminua discriminările între aceleaşi categorii de personal (…) şi să reflecte valoarea muncii fiecăruia”, a susţinut deputatul ALDE Mihai Niţă.

PMP a susţinut că PSD trebuie să le explice românilor de ce a promis că le vor creşte  salriile, iar acum numeroşi cetăţeni au salarile diminuate.

„Realitatea pe care o trăim cu toţii astăzi o resimt cel mai bine cei din PSD. Cei din PSD trebuie să meargă să se întâlnească cu românii şi să le spună de ce, deşi li s-a promis că li se vor mări salariile, s-au trezit la sfârşitul acestei luni cu salarii mai mici, nu mai mari”, a susţinut deputatul PMP Eugen Tomac. „”

UPDATE. D
eputatul PNL Mara Calista a criticat-o luni pe Lia Olguţa Vasilescu, ministru al Muncii, pentru scăderile salariale, acordându-i acesteia „cartonaşul roşu” şi „brevetul pentru salariul negativ”.

„În ultimul an vedem o Românie care suferă de o boală incurabilă, se numeste fiscalitate haotică cronică. (…) Doamna ministru, astăzi primiţi cartonaşul roşu. Este simbolul sancţiunii pe care o meritaţi cu vârf şi îndesat pentru proasta gestiune a ministerului, pentru (…) faultul adus pieţei muncii din România pentru toate categoriile socio-profesionale, pentru minciuna adresată cu nonşalanţă şi fără scrupule, pentru lipsa de capacitate de a repara inechităţile. Cârpeala prin ordonanţe de urgenţă, doamna ministru, nu este reparaţie. Scădeţi salariile din cauza minciunii promisiunilor electorale din campanie, când aţi fluturat demagogic procentul de 25%, scădeţi salariile pentru că angajatul va suporta în întregime contribuţiile sociale. (…) Doamna ministru, vă arătăm că printr-un profesionalism multidisciplinar nedezvoltat aţi reuşit nu în performanţă să dezvoltaţi ceva ce nimeni, dar absolut nimeni nu s-a gândit până acum, oameni care să muncească legal şi pentru acest drept garantat de Constituţie să fie nevoiţi să aducă bani de acasă ca să îşi plătească dările la stat. (…) PNL crede că meritaţi un premiu pentru invenţia economică şi fiscală a anului 2017 – brevetul pentru invenţia salariului negativ. Vi-l înmânez personal pentru că veţi rămâne în istorie cu această realizare ruşinoasă”, a spus Mara Calista, la dezbaterea moţiunii simple „Lia Olguţa Vasilescu – ministrul minciunii şi al injustiţiei sociale” depusă de PNL.

Ea a arătat că ministrul Muncii promovează un paradox – reduceri de venituri pe fondul unui trend ascendent al economiei.

Potrivit acesteia, salariile sunt scăzute din cauza „promisiunilor demagogice” din campanie ale actualei majorităţi.

Deputatul PNL a dat exemple de salarii scăzute din mai multe domenii, arătând că aceştia nu sunt bugetari de lux.

De asemenea, ea a precizat că există scăderi la indemnizaţiile primite de mame, iar angajaţii part-time trebuie să aducă bani de acasă. Mara Calista a subliniat că există „creşteri spectaculoase” de 1 leu la profesori şi de 2 lei la personalul auxiliar.

În opinia ei, mediul privat este singurul care produce PIB real, însă este „sufocat cu jigniri” de ministrul Muncii.

Dezbaterea a început cu citirea textului moţiunii, potrivit căruia românii au salarii mai mici sau, mai mult decât atât, trebuie să aducă bani de acasă la sfârşitul unei luni de muncă.

”Luni de zile aţi minţit că salariile nu vor scădea, ci vor creşte, iar de aici înainte nimeni nu mai are încredere în dumneavoastră şi în Guvernul din care faceţi parte! Aţi fost demascată de propria incompetenţă şi aţi continuat cu sfidarea populaţiei”, i-au spus liberalii Olguţei Vasilescu.

De asemenea, liberalii afirmă că sunt şi români cărora salariile le-au crescut, dar aceia sunt parlamentarii şi miniştrii.

„Aţi anunţat creşteri, însă nu aţi spus că va creşte numărul românilor cu salarii mai mici! Sunt şi salarii care au crescut! Cele ale parlamentarilor şi ale miniştrilor! Explicaţi, doamnă ministru, cum v-a scăzut salariul, pentru că aşa aţi afirmat, în condiţiile în care luaţi cu 1.000 de lei mai mult? Avem speranţa, stimaţi colegi, că nu veţi vota astăzi gândindu-vă la propriul buzunar, ci la cetăţenii din circumscripţia electorală din care proveniţi dumneavoastră. Trebuie să votaţi luând în calcul efectele mandatului doamnei Olguţa Vasilescu asupra oamenilor de rând”, se mai arată în textul moţiunii.

PNL îi cere ministrului Muncii să renunţe să enumere cifre şi procente fără „noimă”. „Doamnă ministru, o să vină şi rândul dumneavoastră să vă spuneţi punctul de vedere la tribuna Parlamentului. Un sfat: renunţaţi să enumeraţi cifre şi procente fără noimă, dând impresia unui ministru eficient. Explicaţi-le celor peste două milioane de români, care au primit mai puţini bani pe luna ianuarie, cum se face că iniţiativele dumneavoastră au efecte bune pe hârtie, dar nu se simt în buzunarul lor”, se mai arată în text.

Olguţa Vasilescu le-a răspuns liberalilor de la tribuna Camerei Deputaţilor, afirmând că, din textul moţiunii, înţelege că unul dintre lucrurile care i se reproşează este că foloseşte în exprimarea publică cifre şi procente.

”Dacă dau la o parte din această moţiune invectivele şi cifrele nereale, nu mai rămâne nimic”, a spus ministrul Muncii, precizând că s-ar fi aşteptat ca PNL să vină cu soluţii.

Vasilescu a spus însă că va răspunde criticilor din moţiune, inclusiv celor care privesc Ministerul Finanţelor, adăugând: ”Aţi cam greşit adrisantul!”.

Ea a catalogat drept ”aberantă” cifra privind salariile care ar fi scăzut cuprinsă în textul moţiunii.

”Nu există nicio statistică din care să reiasă că au scăzut salariile a 2 milioane de români. Este o cifră aberantă”, a afirmat ministrul.

Nu există nicio statistică din care să reiasă că ar fi scăzut salariile a două milioane de români, a declarat, luni, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple depuse de Partidul Naţional Liberal, aceasta precizând că cifra este aberantă.

„Din capul locului aş vrea să menţionez că nu există nicio statistică din care să reiasă că ar fi scăzut salariile a două milioane de români. Cifra este absolut aberantă şi aş vrea să înţeleg cum de a fost ea introdusă în textul moţiunii. Explicaţia că până la acest moment sunt introduse în Revisal doar 56% din totalul contractelor individuale de muncă nu poate avea vreo bază ancorată în realitate ca să vorbim despre scăderi din moment ce termenul final îl reprezintă data de 31 martie 2018”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Acesta a afirmat că, în cazul în care ar fi date la o parte din textul moţiunii invectivele şi cifrele care nu au nicio bază reală, nu mai rămân multe lucruri la care ar putea să răspundă.

„Din textul moţiunii, înţeleg că unul dintre lucrurile care ni se reproşează este acela că folosesc în exprimarea publică cifre şi procente. Şi dacă tot vorbim de cifre aş vrea să vă anunţ că, dacă dau la o parte din acest text invectivele şi cifrele care nu au nicio bază reală, nu prea mai rămân multe lucruri la care aş putea să răspund. Vreau să profit totuşi de faptul că mă aflu la tribuna Parlamentului pentru a menţiona măsurile adoptate ca ministru al Muncii, răspunzând chiar şi unor paragrafe din moţiune care ţin mai mult de Ministerul Finanţelor Publice. S-a cam greşit adrisantul, ca să spun aşa”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

În ceea ce priveşte Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, aceasta a menţionat că documentul nu este perfect, aşa cum nicio altă lege nu poate să mulţumească pe toată lumea, dar are rolul de a stabili nişte principii corecte cum ar fi un raport de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu sau muncă egală la salarii egale.

Ministrul Muncii a reamintit că, pentru 3% dintre bugetari, au fost operate ajustări salariale, dar că nu trebuie uitat faptul că restul de 97% vor avea câştiguri în plus faţă de data apariţiei legii, în unele cazuri, mai ales în baza de jos a piramidei, fiind vorba de dublări ale salariilor până în 2022.

Conform acesteia, impactul financiar al Legii 153/2017 asupra bugetului de stat în următorii ani este de 42 de miliarde de lei cu transferul contribuţiilor şi de 62 de miliarde de lei fără transfer, iar varianta tehnocrată a legii presupunea o sumă de 18 miliarde de lei pentru cinci ani.

Acesta a oferit şi exemple de salarii care au scăzut ca urmare a aplicării Legii salarizării, precum director executiv APIA, de la 8.765 lei net în decembrie, la 6.854 de lei net de la 1 ianuarie 2018, sau controlor şef financiar din Ministerul Finanţelor Publice, al cărui salariu pe net scade de la 10.095 de lei în decembrie la 10.022 de lei în ianuarie 2018.

„Mai puteţi afirma că nu au fost creşteri salariale de 22,5% în anul 2017 şi de 3% pe net de la 1 ianuarie 2018 sau că au crescut doar salariile demnitarilor aşa cum aţi scris dumneavoastră în textul moţiunii? Doar dacă ne uităm pe cifre la tot ceea ce înseamnă cheltuieli de salarizare în sectorul bugetar o să regăsim, în anul 2016, 58 de miliarde de lei, în anul 2017 suma de 70 de miliarde, iar pentru anul 2018 este aprobat în bugetul de stat suma de 81 de miliarde de lei”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, depusă de Partidul Naţional Liberal, a fost dezbătută luni în plenul Camerei Deputaţilor iar votul va fi dat miercuri, după cum a decis Biroul permanent al Camerei.