Când se ţin Circovii de iarnă. Aceştia aduc viscolul, trăsnetele şi alte fenomene distrugătoare. Cum să alungi duhurile rele

De ce se respectă Circovii de iarnă și ce reprezintă această sărbătoare este bine de știut. Căci această perioadă este la loc de cinste în folclor. Vreme de trei zile, între 15 și 18 ianuarie, tradițiile se respectă.

15 ian. 2018, 06:12
Când se ţin Circovii de iarnă. Aceştia aduc viscolul, trăsnetele şi alte fenomene distrugătoare. Cum să alungi duhurile rele

De ce se respectă Circovii de iarnă nu se știe exact, scrie libertatea.ro. Circovi i se spune în popor unei sărbători nerecunoscută de biserică. Dar e o zi în care poporul crede că nu e bine să lucrezi. Se spune despre Circovii aceștia că ar fi răspunzători pentru stârnirea furtunilor năprasnice. Tot ei aduc viscolul, vârtejurile, trăsnetele și alte fenomene naturale distrugătoare și aducătoare de pagube. Este și motivul pentru care zilele acestea mai sunt știute și drept „Fulgerătoarele”. Lumea îi respectă cu fastul cuvenit, ca să nu aibă parte de distrugeri.

Citeşte şi Sărbătorile de iarna la final! Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Boboteaza

De ce se respectă Circovii de iarnă?

Potrivit tradiției populare, se crede că acum, la Circovii de iarnă, ar fi miezul iernii pastorale, care începe la Sâmedru și se încheie la Sângiorz. Sub denumirea de Circovii de iarna sunt cei patru sfinți celebrați în tradiția creștin-ortodoxă, Petru, Antonie cel Mare, Atanasie și Chiril. Antonie cel Mare este cel care alungă vrăjile și toate relele, cei care i se roagă fiind feriți de pericole. Tot el trimite ploaia pe pământ și ține seceta departe. Dacă nu e respectat cum se cuvine, dă amețeli, dureri de cap și de stomac. Atanasie si Chiril sunt cei care țin ciuma departe de oameni. Cine nu le respectă ziua, pe 18 ianuarie, se va îmbolnăvi de ciumă.

Nu se fac treburi casnice și nici nu se lucrează. Femeile împart găini și turte preparate în casă, unse cu unt și presărate cu zahăr, sfințite mai întâi la biserică. În unele regiuni se face și colivă, care se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă. Se crede că astfel sunt alungate duhurile rele.