Carmen Uscatu, amendată cu 3.500 de lei pentru că a protestat cerând dreptul la viaţă în spitalele din România

Carmen Uscatu, activist civic cu realizări importante în domeniul programelor de sănătate publică, a fost amendată în două zile cu nu mai puțin de 3.500 de lei pentru participarea sa la mitinguri din 6 mai si 7 mai. Fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă a fost amendată pentru "...exprimarea unor opinii referitoare la situația spitalelor...".

09 iun. 2016, 11:35
Carmen Uscatu, amendată cu 3.500 de lei pentru că a protestat cerând dreptul la viaţă în spitalele din România

Pe 6 mai şi 7 mai, câteva sute de oameni au ieşit în stradă după ce ministrului Sănătăţii a anunţat că sub 5 % dintre testele de sanitaţie efectuate la nivel naţional pentru produsele Hexi Pharrma sunt neconforme. Apelul a fost făcut pe pagina de Facebook. Carmen Uscatu îndemna oamenii pe 6 mai să iasă în stradă pentru a comemoră morții din ‪#‎colectiv‬ și morții din spitalele României. „ÎN STRADĂ, cerându-ne dreptul la viață și respectul pentru demnitatea noastră, ca oameni”.

O lună mai târziu, Carmen Uscatu primeşte acasă două procese verbale prin care i se aduce la cunoştinţă că a fost amendată cu 3.500 lei amendă pentru „…exprimarea unor opinii referitoare la situația spitalelor…

Potrivit proceselor verbale scrise din birourile Jandarmeriei din localitatea Măgurele, județul Ilfov, Carmen Uscatu s-a mai făcut vinovată și pentru conducerea activității participanților și pentru „adresarea către participanți a unor mesaje privind reorganizarea unor întruniri similare in zilele următoare”.

Într-o postare pe Facebok în care prezintă amenzile primite, Carmen Uscatu notează că acestea au fost aplicate pentru participarea la două comemorări desfășurate în zilele de 6 și 7 mai. „Acum mă gândesc să ieșim în stradă, să comemorăm 26 de ani de beznă a minții”, scrie ea. Carmen Uscatu spune că „acțiunea de comemorare din 6 mai a avut loc în baza articolului nr 3 din legea 60/1991: art. 3. – Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al caror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum și cele care se desfășoară în exteriorul său în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”.

Vă aducem aminte că la începutul lunii mai, protestatarii s-au întâlnit în Piaţa Universităţii unde au cerut, în baza legii privind accesul la informaţii publice, buletinele de analiză pentru toate probele prelevate şi analizate.

„Ministerul Sănătății a efectuat un control în spitalele românești, în contextul scandalului dezinfectanților, declanșat de ancheta Gazetei Sporturilor. Ministrul a comunicat rezultatele: „Doar 5% dintre probele recoltate sunt neconforme. PACIENȚII SUNT ÎN SIGURANȚĂ”.

Hexi-Pharma vinde detergenți diluați de 10 ori, la prețuri de 10 de ori mai mari decât cele de achiziție, prin licitații trucate, iar în momentul declanșării anchetei, patronul Dan Alexandru Condrea a cerut să fie testată eficiența apei lui de ploaie, nu concentrația din bidoane. AUTORITĂȚILE AU EXECUTAT CE A CERUT CONDREA. Au făcut teste de eficiență.

Cine a prelevat probele? Direcțiile Județene de Sănătate Publică (care nu l-au verificat pe Condrea nici când a avut reclamații), împreună cu angajații spitalelor (care cumpără de la Condrea prin licitații trucate).

SISTEMUL S-A CONTROLAT SINGUR ȘI A IEȘIT BINE LA CONTROL. Da, e vorba de acel sistem care, de ani de zile, atentează la sănătatea și la viețile noastre.

De ce e sistemul mai disperat ca oricând? Pentru că Dan Alexandru Condrea nu e decât unul din brațele caracatiței uriașe care suge banii din bugetul Sănătății românești. Continuarea anchetei înseamnă dezvăluirea celorlalte capete. Continuarea anchetei înseamnă să aflăm de ce s-au trucat atâtea licitații în interesul Hexi-Pharma și de ce, în 2012, când l-au avut în mână pe Condrea, Parchetul, DNA și DIICOT au închis urmărirea penală fără ca măcar să-l audieze.

Continuarea anchetei înseamnă o zguduire uriașă a mafiei din Sănătate.

CAM CÂT DE DISPERAT E SISTEMUL, în acest moment? Foarte disperat. Unii directori de spitale cer anchetarea jurnalistului Cătălin Tolontan de către procurori, în ideea că poate nu a spus adevărul, poate a prezentat zeci de dovezi false, iar Condrea e totuși nevinovat. Sună S.F. ideea ca tocmai ziariștii care au scos la lumină ditamai caracatița să fie anchetați, dar nu mai S.F. decât faptul că suntem operați pe mese dezinfectate cu apă de ploaie.

În țara noastră, SE POATE ÎNTÂMPLA ORICE. Pentru asta, NU TREBUIE DECÂT CA NOI SĂ TĂCEM ȘI SĂ NU FACEM NIMIC. Mai mulți ziariști s-au alăturat Gazetei Sporturilor și investighează cazul dezinfectanților. HAIDEȚI SĂ NU ÎI LĂSĂM SINGURI.

HAIDEȚI SĂ NU MAI TĂCEM! SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ și să le cerem socoteală. Să cerem RĂSPUNDEREA MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII și o ANCHETĂ OBIECTIVĂ.

Să îi întrebăm pe premierul Cioloș și pe Președintele Iohannis de ce scandalul de la Operă a dat jos un ministru, în timp ce carnagiul din Sănătate nu îi deranjează pe niciunul dintre ei.

VINERI, la ORA 19, la Fântâni, la Universitate. Să mobilizăm cât mai multă lume și să fim acolo cât mai mulți. VINERI, la ORA 19, la Universitate”, scria Carmen Uscatu pe Facebook.

Carmen Uscatu este fondatoarea Asociaţiei DĂRUIEŞTE VIAŢĂ. Împreună cu două prietene dragi, Carmen Uscatu a fondat în 2012 această asociaţie cu scopul de a continua, intr-un mod profesional, misiunea inceputa in regim de voluntariat, dedicandu-se cu precadere identificarii de solutii care sa creasca sansele la VIATA ale bolnavilor de cancer din Romania. Organizaţia a lansat în ultimii ani apeluri repetate cu privire la rata ridicată a infecţiilor instraspitaliceşti din România şi mai ales subraportarea lor.

Au reuşit să strângă 4 milioane de euro pentru dotarea spitalelor din România.

In 2013, alaturi de Ogilvy au creat Bursa de Fericire – prima platforma online de strangere de fonduri care transparentizeaza investitiile companiilor sau persoanelor fizice, in proiectele pentru dotarea si modernizarea centrelor oncologice din Romania. In 2013, au reusit sa strângă peste 1 milion de EURO, bani care vor fi investiti in dotarea si modernizarea centrelor oncologice din Romania.

In prezent, se dedica cu precadere modernizarii si dotarii clinicilor din Romania, astfel incat un numar cat mai mare de pacienti sa poata beneficia de tratament la standarde europene. De asemenea, îşi doresc modificarea legislativă menite sa ofere pacientilor dreptul la viata.

Împreună au reuşit să schimbe o lege nedreapta, prin care bolnavii care aveau nevoie de tratament in strainatate erau condamnati sa astepte luni de zile un raspuns de la autoritati, timp in care multi se stingeau. Au creat primul Centru de excelenta in tratarea si diagnosticarea cancerului la copii, din Romania, indispensabil diagnosticarii corecte si la timp a cancerului la copii si adulti.  Au triplat capacitatea de transplant a Romaniei, de la 8 camere sterile, cate existau in 2009, la 26 functionale astazi. Au marit capacitatea sectiei de neonatologie a Maternitatii Polizu, principalul centru de ingrijire a prematurilor din Romania, prin achizitia de aparatura performanta si incubatoare.