Cât a costat biletul lui Liviu Dragnea la cina cu Donald Trump. PSD suportă toate costurile

În mod oficial, doar ambasadorii acreditați la Washington sunt invitați să își reprezinte statele la ceremonia de preluare a mandatului de către președintele SUA, însă oricine poate participa atât timp cât cumpără un bilet, al cărui preț variază între 25.000 și un milion de dolari. Unul dintre cele mai scumpe bilete a fost pentru o cină la care a participat și Donald Trump, care a avut loc joi seara. Prețul pentru acest bilet variază între 500.000 și un milion de dolari.

20 ian. 2017, 08:35

Accesul la toate evenimentele din cadrul săptămânii învestirii președintelui-ales este pe bani, a explicat Politico, doar că în funcție de statutul participanților prețul variază. Mai exact, pentru o cină cu potențiali șefi de agenții guvernamentale din SUA sumele se încadrează între 100.000 și 200.000 de dolari.

Însă, biletul pentru cina de joi, la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump a costat între 500.000 și 1.000.000  de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times, scrie Digi24.

Citeşte şi: Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au luat cina alături de Donald Trump FOTO

Președintele PSD a scris, pe Facebook, că a avut „onoarea de participa” la o cină  „în format restrâns” alături de președintele-ales al SUA, Donald Trump.

„Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: „We will make it happen! Romania is important for us!” A fost un dialog cald și deschis”, a scris liderul PSD pe Facebook.

Cine a plătit deplasarea lui Dragnea şi Grindeanu

Memorandumul intern aprobat, luni, de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor privind deplasarea preşedintelui forului legislativ, Liviu Dragnea, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump prevedea şi plata cheltuielilor aferente vizitei, precum transportul internaţional, cazarea, diurna şi ”cadourile simbolice”, fără a indica însă sume. Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, declara însă marţi, pentru News.ro, că toate costurile deplasării vor fi suportate de partid.

Potrivit Memorandumului, “acţiunea are caracter parlamentar”. De asemenea, documentul propune “să se suporte din bugetul Camerei Deputaţilor transportul internaţional pe ruta Bucureşti – Washington – Bucureşti, cazarea pentru patru nopţi, diurnă categoria a II-a 100%, pentru cinci zile jumătate, cu majorare 50%, asigurări contra accidentelor şi asigurări de sănătate, avans de 50% cu decontare ulterioară şi oferirea de cadouri simbolice”.

În Memorandumul intern mai este precizat că “decontarea cheltuielilor se va efectua la întoarcerea în ţară, în baza documentelor justificative”.

Potrivit stenogramei şedinţei de luni a Biroului Permanent, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, i-a anunţat pe membrii Biroului că a fost invitat să participe la Washington, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, supunând astfel la vot Memorandumul în acest sens.

“Avem un memorandum intern privind participarea preşedintelui Camerei Deputaţilor la ceremonia de învestitură a Preşedintelui SUA, Donald Trump şi la evenimentele conexe care se desfăşoară în Washington în perioada 17 – 21 ianuarie 2017”, se arată în stenograma şedinţei.

“Vă informez că am fost invitat să particip la Washington la ceremonia de învestitură a celui de-al 45-lea Preşedinte al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, şi la evenimentele conexe prilejuite de acest moment. Aşa cum sunt procedurile, supun votului dumneavoastră acest memorandum”, le-a spus Liviu Dragnea membrilor Biroului Permanent.

Conform stenogramei, Memorandumul a fost aprobat cu majoritate de voturi, fără a exista alte dezbateri pe acest subiect.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat, luni seară, că invitaţia la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a venit de la Comitetul de organizare. El nu a menţionat în ce calitate a primit invitaţia şi a ironizat precizările Administraţiei Prezidenţiale pe acest subiect, spunând că el totuşi „se încăpăţânează” să meargă.

Liviu Dragnea a confirmat că deplasarea în SUA va fi plătită de către Camera Deputaţilor.

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a declarat marţi, pentru News.ro, că partidul suportă cheltuielile pentru deplasarea preşedintelui formaţiunii, Liviu Dragnea, şi a premierului Sorin Grindeanu la Washington DC, la ceremonia de îmvestire a noului preşedinte al SUA, Donald Trump.

Întrebat ce sumă va fi alocată de Camera Deputaţilor pentru deplasarea lui Liviu Dragnea la Washington DC, Mircea Drăghici a spus că tooate costurile sunt suportate de partid.

“Nicio sumă. Eu plătesc de la partid, eu sunt trezoierul partidului şi plătesc de la partid şi pentru domnul Grindeanu şi pentru domnul Dragnea”, a afirmat social-democratul.

”Acum merg la firmele de turism să negociez probabil şi un discount dacă se va putea. Achităm atât deplasarea, cât şi cazarea, totul se achită prin agenţii de turism. Nu vă pot spune suma, pentru că nu o cunosc la momentul acesta”, a mai spus Drăghici.

Trezorierul PSD a subliniat că nu există ”nicio conotaţie financiară” pentru Camera Deputaţilor în această chestiune.

“Invitaţia e nominală şi pe partid. Memorandumul a fost doar ca să se ştie că se pleacă, dar nu are nicio conotaţie financiară pe Cameră”, a completat Mircea Drăghici.

Mircea Drăghici nu a putut fi contactat vineri.

New York Times a relatat, la finalul lunii noiembrie, despre un memoriu al Comitetului Inaugural Prezidenţial (cel al cărui vicepreşedinte i-a invitat pe Liviu Dragnea şi pe Sorin Grindeanu la Washington) care enumeră pachetele de acces pentru marii donatori la evenimentele din perioada depunerii jurământului de către Donald Trump, în perioada 17-21 ianuarie 2017.

Potrivit acestei note, donatorii vor avea prioritate la înregistrarea la hoteluri „premium”, însă precizează că toate costurile camerelor vor fi achitate de către ei, pe o perioadă de minimum 4 nopţi.

Pentru accesul la evenimentul inaugural „exclusiv”, donatorii vor primi 8 bilete la un prânz la care vor participa membri numiţi ai Cabinetului Trump, precum şi lideri din Congres. Preţul este 1 milion de dolari. În acest preţ mai intră participarea la „o cină intimă” cu vicepreşedintele Mike Pence şi soţia sa, precum şi alte evenimente precum un „prânz al doamnelor” şi o recepţie. Pe program apare şi o „cină la lumina lumânărilor” la care îşi vor face apariţia şi Donald Trump şi Mike Pence, precum şi un concert inaugural cu focuri de artificii, o paradă şi un bal, la care va participa din nou Trump.

Pentru preţul de 1 milion de dolari, donatorii vor avea acces şi la ceremonia de depunere a jurământului. Transportul intern va fi asigurat de Comitet, iar numele organizaţiei din care face parte donatorul poate apărea pe diverse materiale tipărite, la cerere.

Pe lângă acest pachet premium, există şi pachete de 500.000 de dolari, care, în loc de 8 bilete, oferă doar 4 la toate aceste evenimente, iar pentru 250.000 de dolari donatorii vor avea la dispoziţie două bilete. Cel mai ieftin pachet costă 25.000 de dolari, fiind tot pentru două persoane, însă nu sunt incluse evenimente precum cina cu Donald Trump.

Ceremonia inaugurării lui Trump costă până la 200 de milioane

În total, ceremonia inaugurării costă între 175 şi 200 de milioane de dolari, dintre care 100 de milioane reprezintă numai costul securităţii excepţionale a acestui eveniment. Aproape jumătate din sumă, 90 de milioane de dolari, provine din donaţii, iar restul din vânzarea biletelor la evenimetele din această săptămână.

Ziua începe cu o slujbă religioasă la Biserica St-John din apropiere de Casa Albă, la care asistă preşedintele ales Donald Trump şi familia sa. Apoi vor merge la Casa Albă, pentru un ceai în compania familiei Obama. De acolo, vor pleca împreuna spre Capitoliu, unde Donald Trump depune jurământul de preşedinte şi susţine discursul inaugural. Urmează un dejun la Capitoliu, cu membrii Congresului şi parada inaugurală de-a lungul Pennsylvania Avenue, care leagă Capitoliul de Casa Albă. Seara, adică târziu în noapte la noi, preşedintele şi prima doamnă sunt aşteptaţi la trei recepţii organizate în cinstea lor.

La ceremoniile de vineri participă preşedintele încă în exerciţiu Barack Obama şi foştii preşedinţi americani Jimmy Carter şi Bill Clinton. Este aşteptat şi fostul preşedinte George W. Bush, însă ambii săi părinţi sunt spitalizaţi în Texas, aşa că nu este exclus să-şi anuleze participarea în ultimul moment. Vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai celorlalte puteri ale statului, precum şi ambasadorii acreditaţi la Washington. De asemenea, poate asista oricine a cumpărat un bilet la ceremonia de învestitură, dar acestea costă între 25.000 şi un milion de dolari.