Cât costă montarea unei centrale termice de apartament

Odată cu sosirea sezonului rece şi a problemelor sistemului centralizat de termoficare, revine în atenţie oportunitatea centralelor termice de apartament. În materialul următor, vom încerca să detaliem tot ceea ce presupune pentru un cetăţean al României debranşarea de la CET şi montarea unei centrale murale.

06 oct. 2016, 08:03
Cât costă montarea unei centrale termice de apartament

Primul pas pas pe care trebuie să-l faceţi, atunci când doriţi să vă montaţi o centrală termică, este acordul de proiect de la distribuitorul de gaze. Pentru aceasta, este nevoie de un formular tip de la distribuitor în care trebuie să cereţi acordul a cel puţin 50% plus unu dintre vecinii care au deja centrală, datele personale şi o copie după buletinul sau cartea de identitate a proprietarului de apartament.

Primul pas vine şi cu un cost de circa 1.800 de lei, funcţie de distribuitor. Etic ar fi să-i şi despăgubiţi pe toţi cei care au deja centrală în bloc, pentru că şi costurile lor cu instalaţia trebuie să se amortizeze. Sumele pentru fiecare vecin le puteţi găsi la preşedintele asociaţiei de locatari. Acordul durează aproximativ două săptămâni.

Suma de 1.800 de lei reprezintă contravaloarea proiectului (1.000 de lei), materialele pentru instalaţia de gaze (700 de lei) şi manopera instalatorului. În acelaşi timp, trebuie obţinut şi avizul de debranşare de la sistemul centralizat, în cazul Capitalei de la RADET, necesar pentru a fi scos din evidenţele lor şi de la pauşalul de căldură şi apă caldă. Alt formular tip în care se înscrie acordul vecinilor cu care aveţi perete comun şi datele personale.

În plus, aveţi nevoie de un aviz de debranşare şi de la punctul termic de care aparţineţi. În total suma pentru cele două avize se ridică la 1.100 de lei şi nu trebuie uitat faptul că trebuie să aveţi achitate facturile de întreţinere. În fapt, cele două acte sunt destul de costisitoare în situaţia în care certifică un lucru deja făcut, pentru că instalatorii de centrală debranşează şi caloriferele de la sistemul centralizat. Şi aici vorbim de un timp de aşteptare de cel puţin două săptămâni.

Odată rezolvată problema cu instalaţia externă, vă alegeţi centrala (cost mediu 3.000 de lei pentru o centrală în condensare) şi instalatorul care să v-o monteze. Puteţi alege între o firmă de profil, care lucrează repede, dar costă mai mult, sau o echipă de instalatori autorizaţi, care tarifează mai puţin, dar durata lucrării creşte. În funcţie de opţiunea dumneavoastră, lucrarea poate dura între două şi cinci zile. Costurile sunt între 1.400 şi 2.000 de lei, în funcţie de echipa cu care alegeţi să lucraţi.

Citeşte mai mult pe capital.ro.