VOUCHERE PRIMĂRIA CAPITALEI. Câţi bani a cheltuit Gabriela Firea, anul acesta, pentru gravide, pensionari, copii şi şoferi

De la vouchere pentru femeile gravide și pentru testarea genetică la cancerul de sân, până la bani oferiți copiilor până în 17 ani pentru montarea unui aparat dentar și tichete pentru mașini ecologice sau electrocasnice noi, de la decontarea combustibilului pentru șoferii care își împart mașina și până la gratuitate pentru elevi la transportul public din București, primarul Gabriela Firea a oferit anul acesta de toate pentru toți de la bugetul Capitalei. Ceea ce i-a făcut pe consilierii generali din opoziție să o numească pe Firea "primarul voucher".

28 dec. 2018, 09:11
VOUCHERE PRIMĂRIA CAPITALEI. Câţi bani a cheltuit Gabriela Firea, anul acesta, pentru gravide, pensionari, copii şi şoferi

Anul 2018 a început cu acordarea de vouchere „Materna” în valoare de 2.000 de lei femeilor însărcinate. Acordați de două ori în tichete de câte 50 de lei, banii pot fi folosiți pentru medicamente, servicii medicale, suplimente nutritive sau eventuale alte tratamente.

Proiectul a fost propus de primarul Gabriela Firea și aprobat în ședința CGMB din 28 martie. Argumentul edilului a fost că în Capitală numărul de copii născuți a scăzut de la 21.147 în anul 2010, la puțin peste 19.000 în 2015. Scăderea natalității ar putea duce la schimbarea echilibrului între generații, cu „consecințe majore asupra dezvoltării socio-economice viitoare”. Proiectul a început oficial în 11 iunie, iar până la 6 decembrie 10.549 de femei și-au depus dosarele. Municipalitatea a acordat până acum 15.717 vouchere, potrivit unui răspuns oferit de PMB.

Citeşte şi Gabriela Firea, tot mai singură în războiul cu Liviu Dragnea. Guvernul a schimbat prefectul Capitalei

13.800 de lei pentru fertilizare in vitro

În aceeași nuanță a creșterii natalității au fost oferite și voucherele în valoare de 13.800 de lei cuplurilor care nu pot avea copii. Cu un buget de 13,8 milioane de lei pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019, proiectul a fost aprobat în aceeași ședință CGMB și 1.000 de cupluri infertile s-au înscris. 112 sarcini au fost deja confirmate. O a doua etapă a proiectului, de această dată pentru 2.000 de cupluri, are un buget de aproape 27,8 milioane de lei, a fost aprobată în ședința din 12 decembrie și se va desfășura până în 2020.

Până la 990 de lei pentru aparate dentare 

Elevii din București, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, primesc și ei ajutor financiar. Pentru a-și monta aparat dentar mobil. 750 de lei per arcadă, iar suma este dublă dacă elevul are nevoie de aparat dentar pe ambele arcade. Proiectul a fost propus în campania „Propune pentru București” derulată de PMB, și aprobat în ședința din 14 iunie. Peste 1.000 de programări la medicul ortodont au fost deja făcute pentru a vedea dacă cel mic are nevoie sau nu de aparat dentar. 200 de dosare au fost depuse și aprobate, toate însumând 360 de arcade, iar alte 180 sunt pe lista de așteptare. La sfârșitul lunii noiembrie, nouă elevi aveau deja montate aparate dentare mobile (15 arcade).

Bugetul se ridică la suma de 925.500 de lei. ASSMB a venit ulterior cu un alt proiect în continuarea primului și a propus oferirea unui sprijin financiar de 990 de lei pentru montarea de aparate dentare fixe copiilor cu vârste între 10 şi 17 ani, bugetul total fiind de aproape 35 de milioane de lei. Explicația instituției a fost că pentru foarte mulţi copii înscrişi în programul „Smile”, în special pentru cei de peste 10 ani, medicul stomatolog a recomandat montarea unui aparat dentar fix şi nu s-ar fi încadrat în program pentru obţinerea ajutorului financiar. Deocamdată a fost finalizat regulamentul și a fost constituită echipa de proiect, astfel că înscrierile în proiect nu au început încă.

Până la 3.000 de lei pentru cei care împlinesc mulți ani de căsătorie

Familiile care aniversează 25 de ani, 50 de ani sau 75 de căsătorie primesc de la Primăria Capitalei 1.000 de lei, 1.500 de lei și, respectiv, 3.000 de lei. Și pe lângă, o „Diplomă de onoare”. „Se rescunoaște importanța familiei și rolul acesteia pentru menținerea coeziunii sociale și pentru creșterea gradului de confort în cadrul familiei”, a argumentat municipalitatea proiectul propus și aprobat în ședința CGMB din 14 iunie.

Continuarea articolului pe libertatea.ro.