CCR a admis excepţia ridicată de Mona Pivniceru privind pensiile speciale pentru judecătorii Curţii

CCR a decis joi, cu unanimitate de voturi, admiterea excepției ridicate de judecătorul Mona Pivniceru privind asimilarea mandatului de membru al CCR cu cel de magistrat de la instanțele judecătorești în ceea ce privește pensia specială.

05 mai 2016, 10:45
CCR a admis excepţia ridicată de Mona Pivniceru privind pensiile speciale pentru judecătorii Curţii

UPDATE Curtea Constituţională a votat în unanimitate includerea judecătorilor constituţionali în rândulmagistraţilor care beneficiază de pensie specială.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.82 alin.(2) din Legea nr.303/2004 sunt constituţionale în măsura în care noţiunea de judecător din cuprinsul acestora include şi judecătorul Curţii Constituţionale.

Având în vedere atribuţiile şi statutul constituţional al judecătorului de Curte Constituţională şi statutul judecătorului din sistemul instanţelor judecătoreşti, Curtea a constatat că nu este în spiritul Legii nr.303/2004 excluderea de la beneficiul dreptului la pensie de serviciu a judecătorilor Curţii Constituţionale, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, în condiţiile în care aceştia întrunesc toate condiţiile prevăzute de lege. Astfel, interpretarea restrictivă a noţiunii de „judecător” ar conduce la înlăturarea judecătorului constituţional din sfera de incidenţă a dispoziţiilor art.82 alin.(2) din Legea nr.303/2004, împrejurare ce este de natură a genera un tratament juridic diferit aplicabil unor persoane aflate în situaţii similare sau analoage, ceea ce contravine principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor, consacrat de art.16 din Constituţie.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Iaşi – Secţia I civilă.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Citeşte şi: Abuzul în serviciu, articolul de lege care a băgat spaima în toţi politicienii, dezbătut la Curtea Constituţională

CCR a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.82 alin.(2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ridicată de Mona Pivniceru, judecător al Curții, într-un proces cu Casa Județeană de Pensii Iași, potrivit Agerpres.

Art.82 alin.(2) prevede: „Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul, procurorul financiar și consilierul deconturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult„.

Judecătorii constituționali au același salariu și toate celelalte drepturi ca și magistrații de la Curtea supremă și este normal ca pensia să fie la fel, a susținut, joi, președintele CCR, Augustin Zegrean.

Și judecătorii CCR pot să fie parte în proces, am avut ocazia de atâtea ori, ba ne-au dat unii în judecată, ba alții, acum ne-am dat noi, adică unii dintre noi. (…) Ar trebui multe făcute, dar legislația, în general, este necorelată. Sunt foarte multe probleme de necorelare legislativă. Sigur că și judecătorii Curții sunt magistrați. De exemplu, avem același salariu ca judecătorii de la Curtea supremă și toate celelalte drepturi, așa scrie la lege. E normal ca și pensia să o avem la fel, nu? Și nu este decât o problemă de interpretare acolo, nu este altceva. Ca și sumă, ca și cuantum este același cuantum de pensie, ca procent din salariu, ca judecătorii de la orice instanță, dar este problema cealaltă că legea aceea nu ne consideră vechimea de aici, vechime valabilă la pensie„, a precizat Zegrean la sediul CCR.