Ce analize trebuie să faci pentru a depista tulburările neurologice

Apariţia durerilor de cap, a ameţelilor, dar şi a unor mişcări involuntare pot fi semul unor afecţiuni ale sistemului nervos periferic sau central.
Alina Costache
12 aug. 2018, 14:07
Ce analize trebuie să faci pentru a depista tulburările neurologice

Diagnosticul poate fi pus doar în urma unor investigaţii recomandate de medic.

Electroencefalograma
Electroencefalograma (EEG) este esenţială pentru diagnosticarea tumorilor, epilepsiei, traumatismelor cerebrale, encefalitei, meningoencefalitei, dar şi pentru determinarea originii sindromului confuzional (manifestat prin dezorientare în timp şi spaţiu, probleme legate de memorie, agitaţie). În timpul analizei, semnalele electrice de la nivelul creierului sunt amplificate cu ajutorul electrozilor aşezaţi în diferite zone ale scalpului. În funcţie de aparat, numărul lor poate varia între 16 şi 21. Aparatele moderne sunt dotate cu căşti, care facilitează aplicarea electrozilor.

Cum se procedează
Investigaţia constă în două probe: una de hiperventilaţie (care se face cu ochii închişi şi presupune respiraţia puternică şi accelerată timp de 3-5 minute) şi una de stimulare luminoasă intermitentă (la care pacientul este supus unor flashuri luminoase între 1 şi 30 de secunde). Rezultatele analizei trebuie să fie simetrice pentru cele două emisfere cerebrale. Investigaţia durează între 20 şi 30 de minute. Investigaţia, care costă circa 100 de lei, poate fi efectuată la orice vârstă, inclusiv copiilor.

Când e nevoie de electromiografie
Electromiografia ajută la diagnosticarea afecţiunilor legate de nervii periferici, dar şi a muşchilor. Acest test (cunoscut şi drept EMG) înregistrează activitatea electrică a muşchilor şi a unor parametri electrici de funcţionare a nervilor periferici.

Principalele indicaţii ale electromiografiei sunt legate de bolile musculare, de afecţiunile sistemului nervos periferic (neuropatiile periferice) şi de afecţiunile joncţiunii neuro-musculare (locul unde se realizează transmiterea impulsului nervos de la terminaţia nervului la muşchi). Există şi alte situaţii în care e recomandată această investigaţie, legate de afecţiuni ale sistemului nervos central, care se manifestă printr-o activitate musculară anormală, precum unele forme particulare de tremor şi în distonii.

Cum se efectuează
Procedura presupune introducerea unui ac-electrod, de unică folosinţă, în muşchi, mai întâi când acesta se află în repaus, apoi în timpul unei mişcări voluntare. Acul e conectat la un computer, căruia îi transmite informaţiile despre starea muşchilor şi a nervilor. De obicei, intervenţia este nedureroasă, însă pacientul poate resimţi un mic disconfort. Dacă însă simte durere mai intensă, atunci trebuie anunţat medicul, pentru că poate influenţa rezultatele testului. Persoana care face testul trebuie să îi spună medicului neurolog dacă urmează un tratament cu medicamente care acţionează asupra sistemului nervos. Procedura ajută şi la diagnosticarea herniei de disc, a sclerozei laterale amiotrofice şi a miasteniei gravis (afecţiune care se manifestă prin oboseală şi slăbiciune musculară).

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie