Ce ţi se poate întâmpla dacă îţi pierzi cardul contactless

Posesorii de carduri contactless, dispozitive care permit cumpărături în limita unei sume de bani fără introducerea codului PIN, au serioase motive de îngrijorare. O anchetă a portalului de consultanță financiară moneysavingexpert.com din Marea Britanie a dezvăluit că banii din conturile utilizatorilor pot fi folosiți de terțe persoane și la opt luni de la pierderea sau furtul cardurilor.
Iulian Tudor
09 sept. 2016, 13:21
Ce ţi se poate întâmpla dacă îţi pierzi cardul contactless

Peste 92 de milioane de carduri „fără contact” sunt acum în circulație în Marea Britanie, scrie click.ro. Mii de astfel de dispozitive noi de plată a cumpărăturilor se pierd sau se fură în fiecare an în Regat, iar posesorii lor au reclamat că s-au trezit cu conturile goale, în ciuda faptului că au cerut băncilor să le blocheze. Specialiștii britanici atrag atenția că aceste dispozitive pot fi folosite fraudulos de terțe persoane și la opt luni de la pierderea sau furtul lor.

Citeşte şi Senat: Instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, obligate să accepte şi plata cu cardul

MoneySavingExpert.com prezintă povestea lui Justin Robson, din Cheshire. Bărbatul și-a pierdut cardul în toamna anului trecut, însă în vara acestui an a sesizat că i-au fost retrași bani din cont cu ajutorul dispozitivului dispărut.

Investigația portalului britanic a scos la iveală că dispozitivele contactless emise de majoritatea marilor bănci pot fi folosite fără probleme de orice persoană, chiar și după blocarea cardului. Cele mai multe bănci nici nu au cum să verifice dacă plățile suspecte sunt sau nu ale tale. Purtătorul de cuvânt al băncii cu care Justin are contract a declarat că în astfel de cazuri îi despăgubesc pe clienții care au suferit de pe urma acestei fraude.

Jurnaliștii britanici au mers și mai departe și au întrebat băncile ce se întâmplă cu banii clienților atunci când cardurile cad în mâinile altor persoane. Din cele 16 instituții financiare care au răspuns solicitării toate au recunoscut că dispozitivele contactless pot fi folosite și după blocarea accesului. Opt bănci au declarat că banii dispar din contul clientului pe loc, iar trei au afirmat că fondurile mai sunt accesibile doar în ziua blocării cardului, nu și după aceasta. De asemenea, o instituție bancară a declarat că o terță persoană are acces a banii clienților lor doar în cazul în care cardul este pierdut, nu și dacă e furat.

Citeşte şi O vedetă de la noi, victima escrocilor. S-a trezit cu contul din bancă GOL

Și totuși, cum îți iau hoții banii din cont

Reprezentanții portalului de consultanță financiară arată că plățile efectuate cu ajutorul cardurilor contactless se fac fie în modul online, fie în modul offline. În primul caz, dacă dispozitivul de plată, pierdut sau furat, este anulat de bancă orice încercare de folosire a acestuia este detectată și anulată. Plățile realizate offline sunt stocate în loturi de comercianți și procesate online de bănci, însă după o perioadă de timp, care poate fi chiar de câteva zile. Această „scăpare” le permite hoților să profite și să cumpere bunuri cu banii aflați în conturile posesorilor de drept, fără ca băncile să știe cine le-a achiziționat.

Cei care profită de această situație pot fi împiedicați să cheltuiască banii care nu le aparțin doar dacă folosesc în exces cardul contactless. Fiecare dispozitiv de acest gen are un număr limitat de plăți într-o zi fără introducerea codului PIN. Dacă acest plafon este depășit, utilizatorului i se cere codul de siguranță.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri