Cel puţin şapte persoane, reţinute în urma unor operaţiuni antiteroriste în Franţa

Cel puţin şapte persoane au fost reţinute marţi în urma unor operaţiuni antiteroriste desfăşurate de către poliţia franceză în suburbiile Parisului şi în regiunea sud-estică Alpes-Maritimes, potrivit unei surse din cadrul anchetei citată de publicaţia Le Parisien.

07 nov. 2017, 13:01
Cel puţin şapte persoane, reţinute în urma unor operaţiuni antiteroriste în Franţa

Cele şapte persoane au vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, fiind vorba şi despre doi fraţi. Percheziţiile au avut loc în oraşul Aix-en Provence (regiunea Bouches-du-Rhone), în oraşul Menton (regiunea Alpes-Maritimes, la graniţa cu Italia) şi în Seine-Saint-Denis (regiunea Île-de-France, în suburbiile Parisului).

Potrivit anchetatorilor, suspecţii plănuiau desfăşurarea unor atacuri teroriste şi au avut „convorbiri telefonice îngrijorătoare”. Unul dintre atentate ar fi vizat oraşul Nisa, iar planurile erau aproape de materializare.

Multe dintre persoanele reţinute s-au convertit la islam şi erau în atenţia serviciilor de informaţii, fiind suspectate de radicalizare în Franţa.

Operaţiunile au loc la o săptămână după ce Franţa a introdus legi mai stricte privind securitatea naţională, pentru a înlocui puterile de urgenţă acordate poliţiei şi serviciilor de informaţii după atacurile teroriste de la Paris de acum doi ani.

Recent, ministrul francez de Interne, Gerrard Collomb, a anunţat că 32 de atacuri teroriste au fost dejucate din momentul decretării stării de urgenţă la nivel naţional în 2015. Peste 240 de persoane au fost ucise în Franţa în atacuri teroriste comise de către persoane care s-au asociat organizaţiei Stat Islamic.

Numărul persoanelor reţinute în Franţa în operaţiunile antiteroriste a crescut la nouă. Printre acestea se află şi un elveţian în vârstă de 27 de ani, potrivit datelor oferite de către procurorul general al Elveţiei.

În plus, o columbiană în vârstă de 23 de ani a fost reţinută în Elveţia, în cadrul aceleiaşi investigaţii. Autorităţile elveţiene au precizat că suspecţii erau urmăriţi încă din iunie 2016, în cadrul unei operaţiuni antiteroriste coordonate, şi că ar avea legături cu organizaţiile teroriste Al-Qaeda şi Stat Islamic.

Potrivit unei surse din cadrul anchetei citată de Le Parisien, cei zece suspecţi au comunicat prin intermediul unei reţele sociale criptate, Telegram, pentru a pregăti atacuri teroriste în Franţa.